Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο ...


Ένα ‘’παιχνίδι’’ με κατηγορίες, ψέμματα, μπλόφες και δολοφονίες. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο ‘’πόλεμος’’ εκείνων που διαχειρίζονται το βρώμικο χρήμα! Οι διαμάχες των οικογενειών της μαφίας και η δίψα για κυριαρχία και απόλυτη εξουσία του οργανωμένου εγκλήματος, ενός φαινομένου παγκόσμιου και διαχρονικού.
Οι αστυνομικές δυνάμεις οργανώνοντας μεγάλες επιχειρήσεις κατά μήκος του Ιταλικού Νότου, κατάφεραν την σύλληψη του φερόμενου ως αρχηγού της Απουλίας, χτυπώντας στην ‘’καρδιά’’ της ιταλικής μαφίας, εξαρθρώνοντας μια από της πιο ισχυρές οικογένειες της τοπικής μαφίας, γνωστής και ως “Sacra Corona Unita”. Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία και ήρθαν στο φως στοιχεία για την δομή και την ιεραρχία της οργάνωσης.
Η μαφία η πιο σωστά Cosa Nostra, είναι ένα σύμπλεγμα υπόγειων οργανώσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από κώδικα σιωπής (Omerta), και ασκούν έλεγχο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες-είναι ένα είδος οργανωμένου εγκλήματος- το οποίο δραστηριοποιείται σε παράνομα επίπεδα και έχει την τάση να ασκεί εξουσία σε μια περιοχή. Η συνύπαρξη ουσιαστικά ενός σύγχρονου κράτους, με εκείνη των ανθρώπων που απαιτούν να διοικούν και να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες!
Παρακλάδια της Ιταλικής μαφίας συναντάμε και στις Η.Π.Α, περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πιο γνωστή σε όλους μας είναι η κινηματογραφική Ιταλοαμερικανική φαμίλια του Vito Corleone, που δεσπόζει ανάμεσα στους ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος. Ταινία – σταθμός, καθώς βλέπουμε στην μεγάλη οθόνη τη ζωή του θρυλικού Πατέρα – Αφέντη, προσπαθώντας αφενός να φέρει εις πέρας τις ‘’σκοτεινές’’ υποθέσεις της οικογένειας, και αφετέρου η ευθύνη που τον διακατέχει προς τα αδύναμα μέλη της οικογένειας του, απαιτώντας με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό προς το πρόσωπό του, θεωρώντας ότι η δική του ζωή κατά κάποιο τρόπο νομιμοποιείται, εισπράττοντας αυτό που του αναλογεί! Η ταινία του F.F.Coppola είναι μια γκανγκστερική ταινία που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα οικογενειακό δράμα που μέσα από τις συγκρούσεις των μελών της οικογένειας, μας δίνεται η δυνατότητα να αναλύσουμε καλύτερα την ψυχοσύνθεση μιας κατηγορίας ανθρώπων που αποκαλούνται ‘’μαφιόζοι’’.
Τι πραγματικά όμως σημαίνει ο όρος μαφία ; Τι πραγματικά συμβολίζει ο όρος αυτός; Είναι ένας δικός τους κόσμος που έχει τις δικές τους παραδόσεις και αξίες; Πολλοί πιστεύουν ότι οι πρώτοι μαφιόζοι σχημάτισαν μικρές μυστικές οργανώσεις με απώτερο σκοπό να προστατέψουν τους Σικελούς από τις λεηλασίες των Πειρατών, κάπου στις αρχές του 15ου αιώνα. Άλλοι θεωρούν ότι είναι δημιούργημα θεατρικών συγγραφέων της εποχής εκείνης, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως ο όρος μαφία βγήκε από μια τάξη βίαιων εγκληματιών! Πολλοί διακεκριμένοι Ιταλοί συγγραφείς και λογοτέχνες διατύπωσαν τον όρο μαφία με μια καθαρά δογματική προσέγγιση που σημαίνει τιμή, ευγένεια, γενναιοδωρία, απορροφώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της λαϊκής κουλτούρας ενός ολόκληρου λαού όπως είναι αυτός των Σικελών, δίνοντας τον δικός τους ορισμό: ‘’ η μαφία είναι η συνείδηση της αξίας του ατόμου, η βεβιασμένη ιδέα της ατομικής δύναμης ως ο μόνος κριτής σε κάθε διαμάχη, σε κάθε σύγκρουση συμφερόντων η ιδεών’’.
Τόλμη η νταηλίκι ;
YOY CAN ACT LIKE A MAN!
What’s the matter with you? Is this what you’ve become, Hollywood finocchio who cries like a woman? Oh, what do I do? What do I do? What is that nonsense? Ridiculous!

Wave

1 σχόλιο: