Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ



Είναι γνωστό, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην χώρα μας τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Μετά την αλόγιστη χρήση τόσο των χημικών λιπασμάτων όσο και των τοξικών φυτοφαρμάκων, καθώς και των χημικών πρόσθετων και ορμονών στα τρόφιμα, ήταν αναπόφευκτο να εμφανιστούν στην αγορά τα βιολογικά προϊόντα. Η καλλιέργεια και η παραγωγή τους με φυσικές οικολογικές μεθόδους παραγωγής σέβεται τόσο τον άνθρωπο (δίνοντάς του τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες για την προάσπιση της υγείας του) όσο και την φύση.

Η υψηλή διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων έγκειται στα εξής παρακάτω:

  • ύπαρξη μικρότερων ποσοτήτων νερού σε σχέση με τα συμβατικά, γεγονός που δικαιολογεί την μεγαλύτερη θρεπτική τους αξία, καθώς εμφανίζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών.
  • δεν περιέχουν χημικές ουσίες, συντηρητικά, ορμόνες, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά στην σύνθεσή τους

Εξαιτίας, της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό και των μεγάλων συγκεντρώσεων σε φυτοφάρμακα και συντηρητικά, τα συμβατικής καλλιέργειας προϊόντα έχουν μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης συγκριτικά με αυτά της βιολογικής καλλιέργειας. Για αυτό τον λόγο τα βιολογικά προϊόντα είναι σαφέστατα πιο ευπαθή, καθώς καλλιεργούνται και αναπτύσσονται πάντα στην εποχή τους και η διαδικασία ωρίμασης τους γίνεται στους σωστούς χρόνους.

    Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί, ότι οι  διαφορές ανάμεσα στα συμβατικά και τα βιολογικά προϊόντα είναι όχι μόνο πολλές, αλλά και ουσιαστικές. Επιλέγοντας να φάμε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας πετυχαίνουμε:

  • να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και γενικά να θωρακίσουμε την υγεία μας
  • να παρέχουμε στον οργανισμό μας υψηλής διατροφικής αξίας τροφές, όπως ανεπεξέργαστα δημητριακά, δημητριακά χωρίς γλουτένη με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες  (κινόα, φαγόπυρο, κεχρί, αμάρανθο), φρούτα και λαχανικά, τα οποία δεν έχουν ωριμάσει με «βίαιους τρόπους»
  • να έχουμε μια πραγματικά αυθεντική γεύση και άρωμα, καθώς τα βιολογικά προϊόντα αναπτύσσονται με φυσική διαδικασία και διατηρούν ανέπαφη την φυσική τους κατάσταση
  • να συμβάλλουμε επομένως στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας   

     Mια ισορροπημένη διατροφή συνίσταται στη λήψη τόσο φυτικών όσο και ζωικών θρεπτικών συστατικών. Ξεκινώντας να τρεφόμαστε με γνώμονα τη βιολογική διατροφή δεν βρισκόμαστε στο δίλλημα να διαλέξουμε ανάμεσα σε φυτικά και κρέας, αφού και τα δύο μπορούμε να τα πάρουμε από τη βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία αντίστοιχα.





Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι τα γονίδια είναι ένα είδος φωτογραφικής μηχανής του ανθρώπινου οργανισμού, στα οποία καταγράφονται όλες οι βλάβες, που προκαλούνται από κακή διατροφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αρκετών εκφυλιστικών νοσημάτων και χρόνιων ασθενειών με διατροφικό υπόβαθρο, όπως τα διάφορα είδη νεοπλασιών (καρκίνος του στομάχου και του παχέος εντέρου), τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ελκώδης κολίτιδα, η παχυσαρκία, οι διάφορες αλλεργίες κ.α.
 Τελειώνοντας, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε, ότι η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων σε καθημερινή βάση σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, θα βοηθήσει σε μεγάλο μέρος στην αποφυγή αρκετών βαρέων μετάλλων, (όπως είναι  ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο υδράργυρος), αλλά και συντηρητικών ενώσεων και ορμονών, που ανευρίσκονται κυρίως στα τυποποιημένα «πλαστικά» προϊόντα, αλλά και στα μη εποχικά φρούτα και λαχανικά, γεγονός,  που ευθύνεται  για την αυξημένη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών στο σώμα μας από νεαρή ηλικία και την πρώιμη εμφάνιση κατ΄επέκταση αρκετών ασθενειών!
      

Ευστρατία Πάκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Για οποιαδήποτε απορία σας επικοινωνείστε με την Κα Πάκα στην ηλεκτρονική διεύθυνση epaka@otenet.gr ή καλέστε στο 6944842497.

1 σχόλιο: