Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

fight club


-Hey, you created me. I didn't create some loser alter-ego to make myself feel better. Take some responsibility!

-Fuck damnation, man! Fuck redemption! We are God's unwanted children? So be it!

 -Man, I see in fight club the strongest and smartest men who've ever lived. I see all this potential, and I see squandering. God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.

-You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

thus spoke Tyler Durden.

δίψα για χρώμα


Μια λευκή σελίδα
Αυτό είμαι για σένα.
Δεν είμαι ένα κενό χαρτί,
Μα η αρχή σου για δημιουργία! 
Μπορείς να με σχεδιάσεις για να πάρουν μορφή τα όνειρα μας 
Μπορείς να τοποθετήσεις πάνω μου κάθε χρωματισμό των συναισθημάτων σου.
Και περιμένω υπομονετικά τη κάθε κίνηση σου που θα με χαράξει
Με το ανεξίτηλο στυλό σου μια για πάντα !
Είσαι το πάντρεμα του έρωτα και της τέχνης για μένα και ας αδικείς τον εαυτό σου κάνοντας ίσιες γραμμές , αυτές μπορεί να μην τις πετύχεις, ποιος άλλωστε θα ήθελε μια ίσια πορεία!
Οδήγησε με στο σύμπαν του μυαλού σου ! Σ' αυτό με τις πολλές μανούβρες και στροφές. Ταξίδεψε με σ' αυτές μ´όλη την ιλιγγιώδη ταχύτητα της φαντασίας !
Αυτό είναι τέχνη για μένα ,αυτό μου δίνει πνοή και ταράζει το μικρόκοσμο των συναισθημάτων μου ! 
Γράψε την ιστορία μας πάνω μου,
Μπορεί να παραμείνω λευκή μόνο στα δικά σου χέρια!!
Μόνο εγώ κι εσύ θα ξέρουμε τα έργα μας! Κάνεις δεν θα τα δει ,κανείς δεν θα τα κρίνει μόνο το δικό μας μάτι μπορεί να αντικρίσει τις σιωπηλές μας πινελιές.
Κι αυτή είναι η μαγεία μας !

Άννα Τσαμ Αναστο.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Οι ακατάλληλες και οι καθαρές παραλίες της Αττικής για το 2013


Η εφαρμογή CleanBeaches.gr απεικονίζει τις ακατάλληλες και τις καθαρές παραλίες, κυρίως της Αττικής, με μετρήσεις του 2013.

Στόχος του project είναι να σε βοηθήσει στην εξεύρεση καθαρής και ασφαλούς για την υγεία παραλίας, αλλά και να τον ευαισθητοποιήσει σε θέματα ρύπανσης.

Οι μετρήσεις προέρχονται από έρευνα που διεξήγαγε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.) τον Μάιο του 2013, σε παραλίες της Αττικής. Με τη βοήθεια των χαρτών της έρευνας, έγινε προσπάθεια απεικόνισης των σημείων λήψης πάνω στον ηλεκτρονικό χάρτη.

Λόγω περιορισμένης ακρίβειας των χαρτών της έρευνας, ενδέχεται το πραγματικό σημείο λήψης κάθε μέτρησης να αποκλείνει από το σημείο απεικόνισής του.

Ανάπτυξη εφαρμογής: Γιώργος Εγγλέζος

για να δεις τον χάρτη και τις αναλυτικές μετρήσεις πάτησε εδώ.

2ο ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Τσίρκο και Εναλλακτικών Μορφών Έκφρασης

Artwork by Avihai Cohen

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη CIRCUS DAYZ, διοργανώνουν το Δεύτερο ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Τσίρκο και Εναλλακτικών Μορφών Έκφρασης, στο χώρο της Τεχνοπόλης, στις 6 και 7 Ιουλίου, από τις 10.30 πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ.

Ακροβάτες, ζογκλέρ, μουσικοί, χορευτές και καλλιτέχνες όλου του φάσματος των Εναλλακτικών Παραστατικών Τεχνών, παίρνουν μέρος σε μια 2ήμερη γιορτή με επιδείξεις, σεμινάρια τεχνικών τσίρκο, θέατρο δρόμου, juggling meeting, παιδότοπο και παιδικό Τσίρκο, θεάματα με φωτιές, performers’ market και open stage για νέους καλλιτέχνες.
Από τις 10.30 το πρωί έως τις 17.00, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παραδίδουν σεμινάρια τεχνικών τσίρκο και από τις 17:00 και μετά, θα λαμβάνουν χώρα επιδείξεις από τους μαθητές της σχολής και τις ομάδες τις πόλης καθώς και παραστάσεις από επαγγελματίες του χώρου. Παράλληλα στο Κτίριο «Νέοι Φούρνοι» θα υπάρχει stand με ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις ομάδες της πόλης και τις δράσεις τους. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας  στους φούρνους.
κεντρική αυλή.
Είσοδος ελεύθερη.

για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Τεχνόπολις» πάτησε εδώ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Γυμνή Πειθώ Ι


η καρδιά μου στα δυο σου χέρια 
ένα περιστέρι λευκό

στα δυο σου χέρια που λασπώθηκαν
από την άνοιξη της προσμονής 

γερμένος ο μίσχος των ρόδων
 που σπαταλήθηκαν 

για μια ιδέα λυτρωμού

το όνειρο αιμορραγεί 
στο κράσπεδο τα ροδοπέταλα
των φιλιών του

που δεν κοκκίνησαν τα ωχρά
μας χείλη στο δείλι της γυμνής πειθούς

μιαν αγάπη μονάχα να σου εξομολογηθώ
κι ύστερα ας σιωπήσω

Irini DarkEsterlite

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2013


Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2013 θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου  έως την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (Πεζόδρομος Προφ. Ηλία, Χαλάνδρι) και η ώρα έναρξης των εκδηλώσεων είναι 9 μ.μ. 
πολλές απο τις εκδηλώσεις θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό όπως:

Δευτέρα 1 Ιουλίου 
Aφιέρωμα στο «Σταύρο Κουγιουμτζή»
Η Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής Δήμου Χαλανδρίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Καλαϊτζή και καταξιωμένων καλλιτεχνών παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη και στιχουργό.
Ερμηνεύουν: Κωστής Χρήστου, Κώστας Σκόνδρας, Γιάννης Θωμόπουλος, Γιάννης Λέφερης, Λάκης Χαλκιάς, Αγνή, Ελένη Ροδά, Ελένη Φιλίνη, Πέρσα Σέργη, και η Λιζέτα Νικολάου

Κυριακή 21 Ιουλίου
Συναυλία με την Γεωργία Νταγάκη
Η λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη έχοντας στο ενεργητικό της την πολύ σημαντική συνεργασία της με τον θρύλο της rock σκηνής Eric Burdon και τους Animals, θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς τραγούδια από το προσωπικό της ρεπερτόριο αλλά και διασκευές τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών.
Συνοδοιπόρος επί σκηνής, τόσο με τις ιδέες του όσο και με τον χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας του, ο Δημήτρης Λάππας.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 
Αφιέρωμα στον Astor Piazzolla 
Η Μπάντα της Φιλαρμονικής Χαλανδρίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Καλαϊτζή και με σολίστ στο σαξόφωνο τον Διονύσιο Ρούσσο παρουσιάζουν το αφιέρωμα στον Astor Piazzolla τον σημαντικό συνθέτη του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ενσωματώνοντας σ' αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής. 

για περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα πάτησε εδώ.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

αναζητείται προφανές


Εδώ και κάτι μήνες ταΐζω ένα σκύλο που δεν έχω δει ποτέ μου. Το μόνο που ξέρω είναι πως πριν κοιμηθώ βάζω το φαγητό που περίσσεψε στο ταψάκι, το οποίο βρίσκεται μόνιμα δίπλα στην εξώπορτα, κι όταν ξυπνάω το βρίσκω άδειο. Έχω δει κατά καιρούς διάφορα σκυλιά στη γειτονιά, που τα κοιτάω στα μάτια επίμονα μήπως και διακρίνω στο βλέμμα τους κάτι που να μοιάζει με ευχαριστώ, και καταλάβω έτσι ποιο απ' όλα είναι το δικό μου σκυλί. Όμως μετά σκέφτομαι πως είναι καλύτερα να μην ξέρω, η αγάπη χωρίς αντίκρισμα είναι πιο ειλικρινής. Αν μπορείς βέβαια να αποκαλέσεις αγάπη το τάισμα ενός αδέσποτου, που παραμένει πάντα αδέσποτο και δε γίνεται ποτέ κατοικίδιο, γιατί η πόρτα σου παραμένει μονίμως κλειστή. Όμως στην παρούσα φάση δεν έχω τις δυνάμεις για κάτι περισσότερο.

*

Το πρωί ξύπνησα από το θόρυβο ενός ανοιχτού παραθυρόφυλλου. Φύσαγε. Έφτιαξα καφέ και βγήκα να καπνίσω στην αυλή που είχε πλημμυρίσει από τα φύλλα της μανταρινιάς. Μια πλαστική καρέκλα είχε τουμπάρει. Στα κάγκελα είχαν κολλήσει σελίδες εφημερίδας που ασφυκτιούσαν γιατί κάθε τόσο τις ρούφαγαν οι σχισμές στα κάγκελα. Περπάτησα μέχρι την εξώπορτα. Το ταψάκι του σκύλου, αν και έλειπε το φαγητό, δεν ήταν άδειο. Βγήκα να δω. Υπήρχε μέσα ένα σκισμένο φύλλο εφημερίδας που το βαστούσε από πάνω μια πέτρα. Το άρθρο ανέφερε τα ονόματα των νέων υπουργών μετά τον ανασχηματισμό. Υπήρχε και η φωτογραφία του Άδωνη Γεωργιάδη. Πάνω από το κείμενο κάποιος είχε γράψει με στυλό: 'ΜΕ ΛΕΝΕ ΓΙΑΝΗ – ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ'

*
Την επόμενη μέρα, το αρχικό σοκ μου το είχε καταπιεί γουλιά-γουλιά το πρόσωπο του τέρατος. Καθώς οι νέοι υπουργοί ορκιζόντουσαν, μάζεψα τα φύλλα της μανταρινιάς απ' την αυλή. Έκλεισα το παραθυρόφυλλο. Γύρισα την καρέκλα απ' την καλή. Όσο για το ταψάκι στην εξώπορτα, το έβγαλα κι έβαλα στο ίδιο σημείο ένα πιάτο κανονικό. Σαν μια ελάχιστη πράξη ανθρωπιάς. Τι άλλο να έκανα κι εγώ; Έπρεπε να συνεχίσω τη ζωή μου. 

το διάβασα στο blog  http://toportatif.blogspot.fr/ και το αναδημοσιεύω με δέος και θαυμασμό.
thanx Anna

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

καρτ-ποστάλ από τον Λαιμό Βουλιαγμένης (OhJune)


το χειρότερο μέρος για να γράψεις ένα κείμενο είναι η παραλία τον Ιούνιο, με τον καύσωνα, με τα καβούρια να σε κοιτάνε, με τα μπικίνι να προσποιούνται ότι δεν σε κοιτάνε.
   η μνήμη, μια τεράστια φάλαινα, ξυπνάει από την χειμέρια νάρκη. τα βράχια μοιάζουν με Άνδρο, τα βότσαλα μυρίζουν αντηλιακό.
   Η διαδρομή προς Σάριζα. έβγαλες μια κασέττα από τη τσάντα σου
Springsteen-Human Touch
Tina-Simply the Best
Yazoo-Don't Go
Prince-When Doves Cry
Rod Stewart-broken Arrow

-δεν την έγραψα για σένα, απλώς την έφερα να την ακούσουμε.
ποιος θα μου έλεγε ότι θα άκουγα τις ίδιες λέξεις για διαφορετικά τραγούδια, από διαφορετικά χείλη εικοσιπέντε χρόνια αργότερα?
(god is such a Comedian.)
με γούσταρες άραγε τότε ή απλώς μ' αγαπούσες?
θα περνούσαν χρόνια και τελικώς θα μάθαινα απο τον άντρα σου ότι ήσουν ερωτευμένη μαζί μου
(did I mention that god is such a Comedian?)
στο είπα η παραλία, το χειρότερο μέρος.
κλείσου σ' ένα δωμάτιο, χωρίς παράθυρα, χωρίς μουσική, χωρίς θαλασσινή αύρα.
μόνο εσύ, μια λάμπα και μια τεράστια μπλε-ελεκτρίκ φάλαινα.
εκεί θα γράψεις αριστουργήματα.

Γιώργος Τρίκερι

σε σένα μιλάω, Ω όμορφε κόσμε αγγελικά πλασμένε


Ξυπνάω κοιμάμαι
Κοιμάμαι ξυπνάω
Δούλος τη μέρα, το βράδυ πελάτης
Αυτή είναι η ζωή που μας σερβίρουν!
Ααα όχι ευχαριστώ προτιμώ να μείνω νηστική απ' το να φάω μια ζωή σε λήθαργο !
Γιατί σε λήθαργο μας ρίχνουν !
Τις προάλλες καθώς συγύριζα το ανάστατο σπίτι μου βρήκα ένα κουτί γεμάτο φωτογραφίες και διάφορα σημειώματα ,χαρτιά, αφιερώσεις ,ένα δάκρυ ξέφυγε απ' τη φυλακή των ματιών μου. Δεν ήξερα αλήθεια τι να πρωτοσκεφτώ.
Τις στιγμές, τα συναισθήματα, την εποχή, την εξέλιξη, το τώρα !
Δεν σας κρύβω ότι με θλίβει όλη αυτή η μιζέρια που μαστίζει το πλανήτη όσο μεγαλώνω.  Οι άνθρωποι αποκόπηκαν ο ένας απ' τον άλλον. Οι λέξεις ανθρωπιά φιλία, συνεργασία αντικαταστάθηκαν απ' τον φόβο, την δυσπιστία, την μοναξιά! 
Βρεθήκαμε εδώ για να συνυπάρχουμε όχι για να μένουμε πιο μόνοι !
Να γιατί ζηλεύω τα παιδιά. Δεν φοβούνται να αγαπήσουν ή να απορριφθούν, δεν δυσπιστούν !
Ενωθείτε γιατί αυτό μας κρατάει ζωντανούς και μη κοιμάστε, υπάρχει ένας υπέροχος κόσμος εκεί έξω που σας περιμένει!
Εσείς επιλέγετε τη ζωή σας. Δεν υπάρχει κανένα πρέπει, κανένα μη και κανένας τοίχος που δεν μπορεί να γκρεμίσει ο ανθρωπινός νους .
Καλήμερα !

Άννα Τσαμ Αναστο.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

όμορφα μικρά κοινότοπα κλισέ


να βρίσκεσαι με αληθινούς ανθρώπους και να μοιράζεσαι λέξεις, χαμόγελα, φόβους, χαρές.

είθε κάποια στιγμή να συνεχίσουμε τη κουβέντα σε μια γωνιά του Αιγαίου. η Ελίνα στη μέση, ο Κίμωνας κι εγώ να διώχνουμε τους καρχαρίες, το φεγγάρι να μας κοιτά απο ψηλά σαν ένα τεράστιο φωσφορίζον ...

Γιώργος Τρίκερι

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Κερδίστε 4 Σαββατοκύριακα στην Επίδαυρο!





Μπείτε στην κλήρωση και κερδίστε μία από τις τέσσερεις εκδρομές στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013, για δύο άτομα.
Το δώρο περιλαμβάνει διαμονή με ημιδιατροφή, μεταφορές και εισιτήρια για μία παράσταση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013.

Για να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό πατήστε εδώ.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

κάτω από μια σκοτεινή Ακρόπολη


Σάββατο βράδυ, χάμπουργκερς και μπίρες στο Κολίμπρι. περίπατος στο Μετς, τα αδέσποτα φαντάσματα ξοπίσω μας.
θυμάμαι να είμαι sex-toy μιας πλούσιας Αμερικάνας, θυμάμαι να έρχομαι στο γάμο σου και να θέλω να το κάνω με τη νύφη, θυμάμαι τις μαργαρίτες στη ταράτσα σου. δεν θυμάμαι τ' όνομα σου.
θυμάμαι περισσότερα απ' ότι θέλω να θυμάμαι.

   περισσσότερες μπίρες στο πεζόδρομο του Μακρυγιάννη. μου δείχνει φωτογραφίες στο smart phone από τη κρουαζιέρα. Να και το Κουσάντασι.
δεν κατάλαβα πως βρέθηκα στο διαμέρισμα της. Adele, Amaretto, τα χείλη της νόστιμα σαν καπνιστός σολωμός, μια αφίσα της Sagrada Familia, ένα ροζ ποδήλατο στο μπαλκόνι, να θέλει να με γρατζουνίσει αλλά να είναι τα νύχια της κοντά. 
τα σεντόνια μύριζαν αβοκάντο, μια γάτα με κοιτούσε με διαπεραστικά πράσινα μάτια. να θέλω τσιγάρο μετά από τόσο καιρό. pall mall άφιλτρο.
   ο ταξιτζής που με πήγε σπίτι πιο μεθυσμένος κι από μένα.
   το επόμενο πρωί, τρεις αναπάντητες κι ένας πονοκέφαλος, acai berry και ντεπόν για πρωινό.
   ανεβαίνω στο ποδήλατο να κάψω τις θερμίδες.

the weather is here , I wish you were beautiful.

Γιώργος Τρίκερι

soundtrack: Who Do You Love?-Bo Diddley

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Κοράλλια, χρώματα και μουσική


Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 το Ίδρυμα Ευγενίδου, γιορτάζει την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και προσκαλεί το κοινό σε μια σειρά εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο υποδέχεται του φίλους του με την ψηφιακή παράσταση: «Κοράλλια, χρώματα και μουσική», ενώ η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας παρουσιάζει σε Α´ Προβολή το ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης». Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικά από τα διάσημα πειράματα του Γαλιλαίου σε επιδείξεις πειραμάτων, που θα πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης.

Το Πλανητάριο θα πραγματοποιήσει τέσσερεις παραστάσεις στις: 18:30, 19:30, 20:30 και 21:30, ενώ η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας θα πραγματοποιήσει δύο προβολές στις 19:00 και 20:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (δύο ημέρες πριν την εκδήλωση), με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Έρχεται το Τρίτο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας.




Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας - Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011 και επιστρέφει για τρίτη χρονιά με υπαίθριες – και δωρεάν- κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους που αναδεικνύουν την εικόνα της Αθήνας ως σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της.

Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) στο Κέντρο της Αθήνας, σε Θερινούς Κινηματογράφους, στην περιοχή της Ακρόπολης (πεζόδρομος Διονυσίου Αεροπαγίτου), σε Μουσεία και προαύλιους χώρους, στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην Πλατεία Αυδή – Μεταξουργείο.
Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει:

- Προβολές σπάνιων/κλασικών ταινιών
- Ειδικές αβάν πρεμιέρ
- Συναυλίες
- Διαδραστικές παράλληλες εκδηλώσεις
- Συμμετοχή καλλιτεχνών δρόμου
- Εικαστικές παρεμβάσεις από νέους δημιουργούς

Με επιλογές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, κλασικό αλλά και σύγχρονο, συνδυασμό του σινεμά με τη μουσική, και ξεχωριστές κινηματογραφικές αποτυπώσεις από το βλέμμα Ελλήνων δημιουργών, το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας - Athens Open Air Film Festival προτείνει ένα δροσερό τρίμηνο στην Αθήνα, γεμάτο πάθος και αγάπη για το σινεμά, την τέχνη και το αστικό περιβάλλον.

το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ο Βασιλιάς Της Κωμωδίας


Αδίστακτος, ξεροκέφαλος και μονομανής ο Rupert Pupkin (De Niro) ονειρεύεται μία καριέρα τηλεοπτικού γελωτοποιού όμοια του ήδη καταξιωμένου κι έμπειρου Jerry Langford (Lewis). Η πρώτη τους γνωριμία είναι καθοριστική και δίνει το έναυσμα για σειρά ονειροπολήσεων. Μόνος στο σπίτι αναπτύσσει εκτενείς και περίπλοκες συζητήσεις, αστειεύεται και γελά με την ψυχή του δίπλα στα χάρτινα ομοιώματα του Langford και της Liza Minnelli. Οι απραγματοποίητοι πόθοι του παίρνουν σάρκα και οστά, γίνονται μέρος της αλήθειας του και τον γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Ο Langford τον αποδέχεται και του συμπεριφέρεται σαν ίσο, ο κόσμος τον λατρεύει και του ζητά αυτόγραφα, το ακροατήριο διασκεδάζει φωνάζοντας και χειροκροτώντας δυνατά κι ο ίδιος νιώθει ότι η περσόνα του καθιερώνεται. Εάν δεν υπήρχε κι αυτή η πραγματικότητα να τον προσγειώνει κάθε τόσο, θα ήταν ακόμη πιο ευτυχής.
Όμως, το δαιμόνιο μυαλό του έχει μεριμνήσει να επέμβει κι εκεί. Αποφασίζει να λάβει δραστικά μέτρα όταν κλονιστούν οι τόσο οργανωμένες αυταπάτες του. Η ταινία του Scorsese μας λέει ότι το αμερικάνικο όνειρο δεν έχει αξία. Είναι μια μαύρη τρύπα με πολύ υψηλό τίμημα και οι θιασώτες του καλούνται να εγκαταλείψουν τον εαυτό τους και να συσσωρεύσουν αρκετή οργή για να προοδεύσουν. Η οργή όμως τρελαίνει τον άνθρωπο. Η διαρκής αναζήτηση της επιτυχίας και της επιβράβευσης τους μετατρέπει σε τέρατα εξαρτημένα από στατιστικές, έρμαια της δημόσιας εικόνας τους. Η ταινία έχει χάσει αρκετή από τη δύναμη που εξέπεμψε όταν πρωτοβγήκε επειδή οι άνθρωποι που θα συσχετίζαμε με τον πρωταγωνιστή δεν υπάρχουν πια στη μορφή που παρουσιάζεται. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι είναι εξυπνότεροι, πιο ευέλικτοι και σπάνια πέφτουν στις παγίδες που έπεσε αυτός.


Νίκος Παππάς

επισκεφτείτε το blog του Νίκου: http://nikolaspappas.blogspot.gr/

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Προκήρυξη Υποτροφιών του Ιδρύματος Ευγενίδου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014


Το Ίδρυμα Ευγενίδου προκηρύσσει για το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 εννέα (9) υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές, πέντε (5) στο εξωτερικό και τέσσερις (4) στο εσωτερικό για διπλωματούχους του Ε.Μ.Π.

Το ετήσιο ύψος των υποτροφιών ορίζεται στο ποσό των 5.500 δολλαρίων ΗΠΑ για το εσωτερικό και 11.000 δολλαρίων ΗΠΑ για το εξωτερικό.

Κριτήρια χορηγήσεως. Οι υποψήφιοι πρέπει:

α) Να μην υπερβαίνουν το 27ο έτος της ηλικίας τους.
β) Να έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΜΠ ή σε αντίστοιχες Σχολές στο εξωτερικό.
γ) Να μην διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα.
δ) Να μην επιχορηγούνται για μεταπτυχιακές σπουδές από άλλες πηγές.
ε) Ο βαθμός του διπλώματός τους πρέπει να είναι 7,5-10.
στ) Να έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Τρόπος επιλογής των υποτρόφων:

α) Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν στο γνωστικό αντικείμενο μέρους ή όλου των κυρίων κατευθύνσεων της Σχολής για την οποία ενδιαφέρονται.
β) Για την έκδοση των αποτελεσμάτων θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εξής:
1) Σταθμισμένος βαθμός πτυχίου με βάση τα οικονομικά δεδομένα 40%
2) Γραπτή εξέταση 40%
3) Συνέντευξη 20%

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση. 
Β) Αναλυτικό Βιογραφικό σημείωμα. 
Γ) Επίσημο αντίγραφο διπλώματος. 
Δ) Αναλυτική βαθμολογία όλων των εξαμήνων φοιτήσεως στη Σχολή. 
Ε) Βεβαίωση αποδοχής των υποψηφίων για μεταπτυχιακές σπουδές από τα ΑΕΙ εξωτερικού ή του ΕΜΠ για στις υποψηφίους εσωτερικού. 
Στ) Επικυρωμένο αντίγραφο οικογενειακού και ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας οικ. Έτους 2012.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν απαραιτήτως μέχρι 5 Ιουλίου 2013.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στις 12 Ιουλίου 2013.

για περισσότερες πληροφορίες πάτησε εδώ.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ο Ίθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί στο Σινέ «Θησείο»


Στο θερινό Σινέ «Θησείο», στο καλύτερο σινεμά του κόσμου σύμφωνα με άρθρο του CNN, θα παραβρεθούν ο Ίθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί, στις 11 Ιουνίου, για την πρεμιέρα της ταινίας τους «Before Midnight» (Πριν από τα Μεσάνυχτα), σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με την οποία θα ανοίξει το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival).   Το Φεστιβάλ επιστρέφει για τρίτη χρονιά με υπαίθριες και δωρεάν κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και χώρους που αναδεικνύουν την εικόνα της Αθήνας ως σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της.
Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, οι εκδηλώσεις του θα μεταφερθούν σε θερινούς κινηματογράφους, σε υπαίθριους χώρους γύρω από την Ακρόπολη (πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου), σε μουσεία και προαύλιους χώρους, στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην πλατεία Αυδή του Μεταξουργείου.   Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επιλογές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, κλασικό αλλά και σύγχρονο, συναυλίες, διαδραστικές παράλληλες εκδηλώσεις, συμμετοχή καλλιτεχνών δρόμου και εικαστικές παρεμβάσεις από νέους δημιουργούς.   Η φετινή εκδήλωση της πρεμιέρας του Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΕΟΤ, ενώ βασικός συνεργάτης είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. 

Πηγή: Euronews

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

to be. no question.


Find meaning. Distinguish melancholy from sadness. Go out for a walk. It doesn’t have to be a romantic walk in the park, spring at its most spectacular moment, flowers and smells and outstanding poetical imagery smoothly transferring you into another world. It doesn’t have to be a walk during which you’ll have multiple life epiphanies and discover meanings no other brain ever managed to encounter. Do not be afraid of spending quality time by yourself. Find meaning or don’t find meaning but “steal” some time and give it freely and exclusively to your own self. Opt for privacy and solitude. That doesn’t make you antisocial or cause you to reject the rest of the world. But you need to breathe. And you need to be.

Albert Camus, from Notebooks, 1951-1959

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013