Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Καλλιτέχνες της εποχής μας: Barkley L. Hendricks

Lawdy Mama 1969

Έμαθα για την ύπαρξη του Barkley L. Hendricks μόλις λίγες μέρες πριν,όταν μία φίλη ανάρτησε τον πίνακα ''Lawdy Mama'',χωρίς διευκρινιστική αναφορά,στη σελίδα της στο Facebook. Μου κίνησε την περιέργεια και αποφάσισα να της γράψω ένα σχόλιο και να την ρωτήσω αν επρόκειτο για την....Angela Davis απεικονισμένη ως Αγία του 12ου αιώνα?Σύντομα ανακάλυψα πόσο λάθος ήμουν!
Μία πρόσφατη έκθεση ζωγραφικής του Barkley Hendricks στο Πανεπιστήμιο του Duke έφερε τον τίτλο ''Birth of the cool'' και αν υπάρχει κάποιος Αμερικανός ζωγράφος που να μπορεί να αντέξει μία τόσο θρασύτατη σύγκριση με τον Miles Davis,αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Hendricks.
Προσωπικά λατρεύω το πόσο ξεχωριστά,άμεσα και ενδιαφέροντα είναι όλα τα θέματά του.Δεν είμαι φυσικά σε θέση να γνωρίζω ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι αλλά σίγουρα δίνουν την εντύπωση ότι ξεπήδησαν κατευθείαν από τους δρόμους της Philadelphia, που είναι και η πόλη καταγωγής του, με την ενδυμασία,την στάση και την περηφάνια τους ανέπαφη. Από καλλιτεχνικής απόψεως, μπορείς να εντοπίσεις ίχνη της Frida Kahlo, στον τρόπο με τον οποίο το φόντο και τα ρούχα συμπληρώνουν τα υποκείμενα των έργων( καθώς επίσης και στον τρόπο που αυτά κοιτάζουν τον θεατή) Υπάρχει ένα ίχνος, μια υπόνοια του Jasper Johns στο κόκκινο-άσπρο-μπλε πλαίσιο του ''Icon for My Man Superman'' και μια ιδέα από Peter Grant στην χρήση του χρώματος. Αλλά ο καθαρότερος συσχετισμός, στο κομμάτι της έμπνευσης,είναι αυτός μεταξύ του Hendricks και του απίστευτου Kehinde Wiley, πασίγνωστη μορφή στο χώρο της Τέχνης.Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Village Voice σε μία αναφορά-αξιολόγηση του Wiley,''Και φυσικά υπάρχει και ο Barkley Hendricks-στην πραγματικότητα,οι πίνακες του Wiley αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μια συναρπαστική αναβίωση αυτών του Hendricks, με παρόμοιες κεντραρισμένες φιγούρες και ιδιαίτερη έμφαση στη μορφή.''
Ελάχιστοι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν τόσο επιμελώς το σλόγκαν των 70ς ''Το μαύρο είναι όμορφο''(Black is Beautiful) όσο ο Hendricks.Φυσικά,δεν είναι όλα τα θέματα των έργων του ΑφρικανοΑμερικανικής προέλευσης, αλλά αυτό ισχύει για τα περισσότερα,και ιδιαιτέρως στην αρχή της καριέρας του. Εάν αναζητήσετε το όνομά του στον παγκόσμιο ιστό, θα βρείτε άφθονα από τα πιο πρόσφατα έργα του που απεικονίζουν ανθρώπους άλλων φυλών.

πηγή: dangerousminds.net

απόδοση του κειμένου στα ελληνικά από την Φίλη Λίτσα.


Ιcon for My Man Superman.1969

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου