Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Λύκος, οι X-MEN & οι άλλοι..


Βρισκόμαστε στα μισά του Σεπτέμβρη, σιγά – σιγά θα αρχίσουν να βγαίνουν οι ''καλές'' ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν στα Oscars του 2015, όμως έχω την ανάγκη να κάνω μια αναδρομή στους προηγούμενους μήνες και να θυμηθώ τι είδαμε! Έχω γράψει και σε παλιότερα άρθρα μου σχεδόν για όλες τις ταινίες του 2014, κάνοντας σχόλια – πάντα με χιούμορ & αγάπη- όμως είναι κάποιες ταινίες που μου ξέφυγαν!!!
The Grand Budapest Hotel. Αγγλογερμανική ταινία, σε σκηνοθεσία Wes Anderson, με πλούσιο casting όπως τους Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Jude Law κ. λ. π. Ο αινιγματικός κ. Μουσταφά αφηγείται σε ένα νεαρό συγγραφέα την ιστορία του και το πώς ξεκίνησε να δουλεύει την περίοδο του Μεσοπολέμου ως bell boy στο πολυτελές αλπικό ξενοδοχείο «Grand Budapest», του οποίου είναι τώρα ιδιοκτήτης του. Η ευρωπαϊκή ιστορία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα αναβιώνει μέσα από μια ντελικάτη, παραμυθένια σάτιρα, γεμάτη χρώματα, λογοτεχνικές & σινεφίλ αναφορές. Όλα περιστρέφονται γύρω από έναν πίνακα ζωγραφικής, σαν να θέλει ο σκηνοθέτης να μας πει πως μια ήπειρο σαν την Ευρώπη κουβαλά την ιστορία της σαν πολιτιστικό θησαυρό! (βασικά αυτός μας λέει και το αποτέλεσμα είναι αρκετά συγκινητικό)
Το Μικρό Ψάρι. Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη, με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Βίκυ Παπαδοπούλου κ. λ. π. Ο Στράτος δουλεύει νυχτερινός σε ένα αρτοποιείο, ενώ παράλληλα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Με τα λεφτά οργανώνει την απόδραση του Λεωνίδα από τη φυλακή, θέλοντας να ξοφλήσει το χρέος του προς τον άνθρωπο στον οποίο χρωστά τη ζωή του. Μία γκανγκστερική, αστυνομική περιπέτεια, όπου ένας άνθρωπος παλεύει για την προσωπική του λύτρωση και αξιοπρέπεια. Πέρα από τις ερμηνείες και τους χαρακτήρες βασικός πρωταγωνιστής παραμένει το ΧΡΗΜΑ!!! Το Μεγάλο Ψάρι τρώει το Μικρό; Στον καταραμένο τόπο οι μαϊμούδες προεστοί......
The two faces of January. Παραγωγής Γαλλίας, Βρετανίας & Αμερικής, σε σκηνοθεσία Hossein Amini, με τους Viggo Mortesen, Kirsten Dunst & Oscar Isaac. Αν ζούσε ο Χιτσκοκ θα σας έπαιρνε με τις πέτρες! Παλιομοδίτικο θρίλερ, πολλά κενά, καμία σκηνή δράσης! Ωραία πλάνα από Ελλάδα, δείτε το όσο ακόμα υπάρχουν τζιτζίκια, γιατί αν την δείτε χειμώνα θα κρεμαστείτε με την κουβέρτα!
Ο Απρόβλεπτος κ. Σπιβετ. Με συγκίνησε δεν θα το κρύψω!! Η νοημοσύνη των ενηλίκων συνδυάζεται με την παιδική αθωότητα σε ένα όμορφο road – film αλλά μέχρι εκεί! Όχι παραπάνω! Εκεί!
Locke. Του Steven Knigth, που μας έχει χαρίσει ΤΑΙΝΙΑΡΕΣ! Πρωταγωνιστεί ο πολλά υποσχόμενος ηθοποιός Tom Hardy – ήδη έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του σε ωραίες ταινίες – δίνοντας ακόμα μία ενδιαφέρουσα ερμηνεία σε μία ταινία η οποία εξελίσσεται σε ένα μόνο χώρο (ένα αμάξι) και με την κάμερα αποκλειστικά σημαδεμένη στον πρωταγωνιστή! Μία κούρσα 85 λεπτών κόντρα στο χρόνο, με την πλοκή να θέλει τον Hardy να οδηγεί μόνο ένα αυτοκίνητο και να μιλάει στο τηλέφωνο. Η ένταση μεγαλώνει και μαζί και η περιέργειά μας για το τι θα δούμε παρακάτω!!! Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Κλάμα θα πέσει στο τέλος της ταινίας να είστε σίγουροι αλλά ελπίζω όχι επειδή σας την πρότεινα!!!
Ochos Apellidos Vascos. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αλλά Ισπανικά! Το ξέρω είμαι κυνικός αλλά γέλασα με την ψυχή μου – ρωτήστε και την διπλανή μου-  θα περάσετε ωραία όσο ακόμα υπάρχουν τζιτζίκια, αν το παίζει σε κανένα θερινό τολμήστε το! Τι και αν είμαστε διαφορετικοί κόσμοι; Η έλξη θα είναι ακόμα πιο μεγάλη! 
Enemy. Τώρα εδώ τι να σας πω! Διεκδικεί τον τίτλο της πιο ''περίεργης'' ταινίας της χρονιάς! Αφού τα έβαλα κάτω, έστριψα τσιγάρο, σκέφτηκα 7522 εκδοχές για τον πρωταγωνιστή και την ιστορία του, αποφάσισα να σας την προτείνω να την δείτε και εσείς και μετά να την κράξουμε όλοι μαζί!!! Ο Ανταμ, καθηγητής πανεπιστημίου, που μάλλον θέλει να λήξει τη σχέση με τη φίλη του, βλέπει ένα βράδυ έναν ηθοποιό σε ταινία που του μοιάζει καταπληκτικά και κυριεύεται από την ιδέα να τον γνωρίσει. Τι κάνει ο άνθρωπος για να χωρίσει;;; Τελικά η ατάκα ''θέλω να μείνω μόνος να σκεφτώ, μάλλον δεν σου αξίζω...'' δεν πιάνει στις μέρες μας!!!
Πάντως η καλύτερη ταινία που είδα με διαφορά τους τελευταίους μήνες είναι η X-MEN Days of future past!!! Μου άρεσε βρε αδερφέ! Φυσικά καλύτερη ταινίας της χρονιάς παραμένει – για μένα- Ο Λύκος...Για να δούμε πως θα κλείσει η χρονιά κινηματογραφικά αλλά....είπαμε ο Λύκος!!!

Π. Πόντικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου