Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Οι ''Καταραμένές'' ταινίες


Τι κοινό έχουν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα,  ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Στάνλει Κιούμπρικ, ο Σέρτζιο Λεόνε,ο Αντρέι Ταρκόφσκι; 
Πέρα από τεράστιοι δημιουργοί και σκηνοθέτες του κινηματογράφου τους ενώνει και  μια ''κατάρα''! Σενάρια τους που ''πέθαναν'' πριν καν ''γεννηθούν'', καθώς δεν κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή των παραγωγών. Κάποιες ταινίες ξεκίνησαν την παραγωγή τους αλλά εγκαταλείφθηκαν στην μέση! Τι θα γινόταν όμως αν τα σενάρια αυτά των καταξιωμένων δημιουργών λάμβαναν ''σάρκα & οστά''; Κανείς δεν ξέρει, αλλά κάποια σίγουρα θα γίνονταν ''διαμάντια'' κινηματογραφικής πανδαισίας στην ιστορία του σινεμά!
Στα γυρίσματα της ταινίας ''Αποκάλυψη Τώρα'' ο Κόπολα χλευάστηκε από τεχνικούς, παραγωγούς και ηθοποιούς λέγοντας του πως έπρεπε να ονομάσει την ταινία ''Αποκάλυψη Αύριο'', ο λόγος διότι έκανε πάνω από τρία χρόνια να γράψει το σενάριο -εθισμένος σε ναρκωτικά και αλκοόλ όπως θα δήλωνε αργότερα  σε συνέντευξη του – όμως κατάφερε να πείσει παραγωγούς και προσωπικό και να μας χαρίσει ένα παγκόσμιο αντιπολεμικό κινηματογραφικό αριστούργημα. Δεν έγινε το ίδιο όμως στην περίπτωση της ''Megalopolis'', μιας ταινίας που ετοίμαζε ο ίδιος και που η μοίρα δεν θέλησε να ολοκληρωθεί ποτέ! Το καστ είχε ήδη κλέισει από τους Κέβιν Σπέισι, Γουόρεν Μπίτι, Πολ Νιούμαν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο κ.α. Φανταστείτε να γυριζόταν ποτέ αυτή η ταινία....
Αντρέι Ταρκόφσκι. Ένας ποιητής των εικόνων, προσπάθησε να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τον ''Ηλίθιο'' του Ντοστογιέφσκι. Δυστυχώς τα σχέδια του έμειναν ανεκπλήρωτα. Σέρτζιο Λεόνε. Ο ''Δάσκαλος'', ο ''Βασιλιάς των Σπαγγέτι Γουέστερν''όπως τον αποκαλώ ετοίμαζε ένα φιλμ επικών προδιαγραφών που θα λάμβανε χώρα σε μια από τις πιο μακρόχρονες  και αιματηρές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την πολιορκία του Λένιγκραντ. Όμως λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα ο Σέρτζιο μας ''άφησε'' για πάντα αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στον κόσμο του κινηματογράφου.
Στάνλει Κιούμπρικ. Ότι και να πω είναι λίγο για αυτόν τον σκηνοθέτη. Ο ίδιος ετοίμαζε μια ταινία με θέμα τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η ιδέα του. Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο Μετρ του τρόμου θα ετοίμαζε μια ταινία με τον τίτλο'' Kaleidoscope'' όπου θα αναφερόταν σε έναν νεκρόφιλο κατά συρροήν δολοφόνο στη Νέα Υόρκη, όταν όμως οι παραγωγοί του γύρισαν την πλάτη τρομαγμένοι από την θεματολογία της ταινίας – κι ας ήταν ο Χίτσκοκ- ο ίδιος δεν κατάφερε να μας παρουσιάσει μια ταινία που θα έκανε το κοινό να ξεχάσει ότι μέχρι τότε είχε δει από τον ίδιο, όπως είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του!
Ήταν μερικά παραδείγματα ταινιών που έμειναν στο ράφι όπως λένε και δεν βγήκαν ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες. Άβυσσος η ψυχή των δημιουργών αλλά και των παραγωγών! Καλές προβολές και ότι και αν κάνετε έστω μια ταινία την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Π. Πόντικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου