Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

όχι κουτάβια τα Χριστούγεννα

Για πολλούς ανθρώπους ένα κουταβάκι με τον κόκκινο φιόγκο στον λαιμό είναι το τέλειο σύμβολο για το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ένα κουτάβι πάντοτε συμβολίζει την αθωότητα και την ελπίδα για το μέλλον. Το Χόλιγουντ και οι διαφημιστές είναι οι πρώτοι που εκμεταλεύτηκαν αυτόν τον συμβολισμό και μας βομβαρδίζουν με αυτές τις εικόνες του χαριτωμένου κουταβιού που το πρωινό των Χριστουγέννων ξεπροβάλλει ανάμεσα στα δώρα που βρίσκονται κάτω από το δέντρο γεμίζοντας με δάκρυα χαράς μικρούς και μεγάλους.
Αλλά η ζωή δεν είναι ταινία και το κουτάβι είναι ένα ζωντανό ον και όχι λούτρινο παιχνίδι.
Οι γονείς παρασύρονται  για να δώσουν μια εφήμερη χαρά στα παιδιά τους και φέρνουν ως δώρο ένα τετράποδο. το ίδιο κάνουν και κάποιοι άλλοι που θεωρούν πως ένα κουτάβι ως δώρο είναι ο τέλειος τρόπος να επισφραγίσουν μια φιλία ή μια ερωτική σχέση. 
Αυτές οι παρορμητικές κινήσεις συνήθως έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. το άτυχο ζώο να καταλήγει αδέσποτο μετά από μερικούς μήνες.
Η ένταξη ενός σκύλου ως μέλος της οικογένειας πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μετά από πολλή σκέψη. Μετά από μελέτη για το ποιο είδος (μέγεθος, ράτσα) είναι το πλέον κατάλληλο πρέπει να υπάρξει σωστή πληροφόρηση για τη φροντίδα του (βόλτα, άσκηση, καθαριότητα). Τέλος το πιο σημαντικό  να παρθεί η συνειδητή απόφαση πως αυτός ο σκύλος θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας για την επόμενη δεκαετία.
Γι' αυτούς τους λόγους τα Χριστούγεννα είναι η χειρότερη εποχή για να βάλετε ένα κουτάβι στο σπίτι και τη ζωή σας.
Η κατάλληλη ηλικία για ένα κουτάβι να αποχωριστεί τη μητέρα του και να γνωριστεί με την νέα του οικογένεια είναι μετά την έβδομη εβδομάδα της ζωής του. Επίσης σε αυτή την ηλικία είναι ευάλωτο και χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον για να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή. Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια εορταστική περίοδος η οποία περιλαμβάνει πάρτι, τρεχάματα για ψώνια, επισκέψεις. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν αφήνουν χρόνο σε κάποιον για να ασχοληθεί και να προσφέρει στο κουτάβι την φροντίδα και τρυφερότητα που τόσο έχει ανάγκη. Επίσης το κουτάβι το ίδιο σε ένα τέτοιο περιβάλλον (δυνατής μουσικής, αγνώστων ατόμων που το αρπάζουν και το χαϊδεύουν) νιώθει τεράστια ανασφάλεια και άγχος κάτι που επηρεάζει μακροχρόνια την συμπεριφορά του.
Αν το παιδί επιθυμεί ένα κουτάβι ο γονιός έχει την ευκαιρία να του δώσει το πρώτο πολύτιμο μάθημα. Πως το κουτάβι δεν είναι ένα αντικείμενο που αγοράζεται αλλά ένα μέλος της οικογένειας που υιοθετείται. Μετά μπορούν μαζί να συζητήσουν τις ευθύνες και υποχρεώσεις που συνοδεύουν μια τέτοια απόφαση. 
Στο τέλος μπορεί από κοινού να παρθεί η απόφαση πως η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για τον καινούργιο φίλο. Ο ανοιξιάτικος καιρός προσφέρεται για μεγάλες βόλτες κάτι απαραίτητο σε όλα τα κουτάβια και τους ανθρώπους επίσης. 
Μην αγοράζετε κουτάβια από pet shops και τους εκτροφείς ζώων που έχουν μεταμορφωθεί σε εργοστάσια κουταβιών και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της ύπαρξης των άπειρων αδέσποτων. 
Σίγουρα κάπου κοντά σας υπάρχει ένα καταφύγιο εγκαταλειμμένων ζώων που θα βρείτε όμορφα κουταβάκια και θα βοηθήσετε στην εξάλειψη του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος.
Αν γνωρίζετε κάποιον που σκοπεύει να αγοράσει κουτάβι αυτές τις ημέρες, αποτρέψτε τον.
Καλές γιορτές σε όλους μας και να θυμόσαστε: Τα κουτάβια δεν είναι παιχνίδια.

Γιώργος Τρίκερι

αφιερωμένο στην Ίρμα που την βρήκα να κυκλοφορεί Μάρτιο στους δρόμους του Μεταξουργείο (άρα ήταν κουτάβι Χριστουγέννων) και ήταν η οικογένεια μου για δεκαπέντε χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου