Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ωμό γιορτινό cheesecake για χορτοφάγους με βατόμουρα και σοκολάτα.


Είναι δύσκολο όταν ο σύντροφός σου είναι τόσο κοσμοπολίτης πια που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως το μοναδικό αυθεντικό τσιζκέικ σερβίρεται στη Νέα Υόρκη.
Δεν ήθελα να αντιγράψω το νεοϋορκέζικο, ήθελα απλώς να δημιουργήσω κάτι που θα το άφηνε άφωνο για λιγάκι (τουλάχιστον όση ώρα το μασούσε). Μόλις το δοκίμασε αμέσως ζήτησε δεύτερο κομμάτι.
Έχει καιρό να αναφέρει το νεοϋορκέζικο και κάθε τόσο ρωτάει πότε θα ξαναφτιάξω το δικό μου, μάλλον κάτι σωστό έκανα και πάντοτε μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής των ολιγάριθμων θερμίδων και ποτέ εις βάρος της γευστικότητας.
να και συνταγή του:

 raw vegan raspberry and chocolate cheesecake
Ωμό cheesecake για χορτοφάγους με βατόμουρα και σοκολάτα


βάση
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
1 φλιτζάνι αποξηραμένη καρύδα
12 αποξηραμένους χουρμάδες
λίγο λάδι καρύδας για λίπανση του ταψιού

γέμιση
250γρ κάσιους
1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας
2 φλιτζάνια βατόμουρα
1/3 φλιτζάνι νέκταρ καρύδας

πάνω
100g βούτυρο κακάο
1 1/2 κουταλιά της σούπας νέκταρ καρύδας
2 κουταλιές της σούπας γεμάτη σκόνη κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

Βάλτε τα αμύγδαλα, την αποξηραμένη καρύδα και τους χουρμάδες σε ένα μπλέντερ  και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρώς κολλώδες. Θέλετε να είναι μια μάζα όταν πατάτε μια μικρή ποσότητα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας.
Πιέστε το στη βάση ταψιού 20cm που έχει ελαφρώς λαδωθεί με λάδι καρύδας.
Στη συνέχεια, βάζουμε τα κάσιους στο μπλέντερ και ανακατέψτε σε χαμηλή έως μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει βούτυρο.
Προσθέστε το υπόλοιπο των συστατικών της γέμισης και αναμίξετε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει λεία και μεταξένια κρέμα.
Βάλτε το μείγμα cheesecake στο ταψί και το βάζετε στο ψυγείο, είτε για όλη τη νύχτα ή μέχρι να σταθεροποιηθεί. Αν βιάζεστε, βάλτε το στην κατάψυξη για μια-δυο ώρες.
Για την κορυφή, τρίψτε το βούτυρο κακάο σας σε ένα μικρό μπολ και λιώστε το με μπεν μαρί. 
Μόλις λιώσει το βούτυρο κακάο σας, χτυπήστε μαζί μέσα ελαφρά το νέκταρ καρύδας, τη σκόνη κακάο και το εκχύλισμα βανίλιας.
Διακοσμήστε την κορυφή του cheesecake σας με σοκολάτα, και το βάζετε στο ψυγείο να πήξει.



Ελένη Παππά

για περισσότερες συνταγές της Ελένης πάτησε εδώ.

1 σχόλιο: