Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

η καινούργια ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε: The Best Offer


Ελληνικός Τίτλος: Το τέλειο χτύπημα

Ο διακεκριμένος εκτιμητής έργων τέχνης και δημοπράτης Virgil Oldman, καλείτε από μια νεαρή κοπέλα ,που πάσχει από μια βαριά μορφή αγοραφοβίας, να εκτιμήσει την κινητή της περιουσία.
Το μυστήριο που καλύπτει την πελάτισσα του θα τον παρασύρει σε μια συγκλονιστική περιπέτεια που θα του αλλάξει τη ζωή…
Ένα ξεκάθαρο παιχνίδι του μυαλού και της αντίληψης. Πολλές εναλλαγές συναισθημάτων και καταστάσεων που μπορούσα να τα χαρακτηρίσω ως «σκωτσέζικα ντους» για τον Virgil. Δεν μπορείς βλέποντας το, να μην τον συμπονέσεις. Μου άρεσε πολύ που θίχτηκε το θέμα της αντρικής φιλίας, από δύο πλευρές, αυτί του Virgil με τον πιστό του φίλο Billy,και αυτή με τον Robert. Αν και διάσημος εκτιμητής, δεν «εκτίμησε» καλά την κατάσταση. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και μέσα στην ταινία, πίσω από κάτι πλαστό κρύβεται κάτι αυθεντικό.
Σε όλη την ταινία κυριαρχεί η αισθητική του δράματος και εσύ αναρωτιέσαι «μα γιατί γίνονται όλα αυτά;»
Έχεις καταλάβει ότι θα παιχτεί μια ανατροπή και κρυφοκοιτώντας και εσύ πίσω από το άγαλμα, με χιτσκοκικό σασπένς, καθηλωμένος συναισθηματικά να γίνεσαι ένα με τους δύο αυτούς χαρακτήρες.

Συντελεστές
Η υπογραφή εδώ είναι μεγάλη και φωτεινή σε σενάριο και σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore (Σινεμά ο Παράδεισος, Μαλένα, Ο Θρύλος του 1900) .Τα γυρίσματα έχουν γίνει σε Ιταλία, Βιέννη και Πράγα και η εξαιρετική φωτογραφία ανήκει στον Fabio Zamarion. Η μουσική του Ennio Morricone, σταθερού και χρόνιου συνεργάτη του Tornatore, έπαιζε συνεχώς με την ψυχολογία μας. Ο Geoffrey Rush ήταν για μια ακόμη φορά εξαιρετικός ενώ οι ρόλοι του  Billy (Donald Sutherland) και του Robert (Jim Sturgess) ήταν σωστοί και μετρημένοι. Έκπληξη αποτέλεσε η νεαρή, πανέμορφη και ακόμα στα πρώτα της βήματα Ολλανδέζα Sylvia Hoeks στο ρόλο της Claire.

Γιατί να το δω
Γιατί παίζει ο καταπληκτικός Geoffrey Rush ο οποίος δεν μας έχει απογοητεύσει σχεδόν ποτέ. Βλέποντας αυτά τα μεγάλα ονόματα που έχουν παίξει σε άλλες, μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες οπτικών εφέ, αναρωτιέσαι τι μπορεί να έχει αυτή η ταινία και «ασχολήθηκαν» μαζί της. Το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει στο μέγιστο.

Μαρία Ιωάννου

πηγή: filmakias.gr

για να ακολουθήσεις τον filmakia στο twitter πάτησε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου