Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ο Ινδιάνοι του Mardi Gras και ο Βig Chief (of the Guardians of the Flame) Donald Harrison


γραφεί ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Ο Ινδιάνοι του Μαρντί Γκρα, είναι μια παράδοση των κατοίκων της πόλης της Νέας Ορλεάνης, η οποία έχει τις ρίζες της στα χρόνια της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες (γύρω στα 1700) . Σκλάβοι αφρικάνικής καταγωγής οι οποίοι δραπέτευαν από τις φυτείες, έβρισκαν καταφύγιο και φροντίδα, σε καταυλισμούς ιθαγενών ινδιάνων (των φυλών Choctaw, Seminoles, και Chickasaws) σε ολόκληρη την πολιτεία της Λουιζιάνα. Προς τιμήν αυτού του γεγονότος, οι αφροαμερικανοί κάτοικοι της νέας Ορλεάνης, ντύνονται με ινδιάνικα κουστούμια, κατά τη διάρκεια του Μαρντί Γκρά (της μέρας του Καρναβαλιού, περίπου αντίστοιχης με τη δική μας Καθαρή Δευτέρα)  και παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης. Τα κουστούμια τους, που είναι εξαιρετικά εξεζητημένα, κατασκευάζονται με διακοσμητικά φτερά και πούπουλα, κεντημένες χάντρες και διάφορα άλλα πλουμίδια, και περιλαμβάνουν σύνθετες απεικονίσεις με σκηνές της παράδοσης και των δύο πολιτισμών. Η λεπτοδουλειά και η λεπτομέρεια κάθε αμφίεσης, απαιτεί μόνιμη καθημερινή ενασχόληση με αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα κουστούμια, πρέπει να εναλλάσσονται κάθε χρονιά, και θεωρείται αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί το ίδιο κουστούμι δυο φορές. Κάθε συμμετέχων έχει το δικό του ρόλο, όμως το γενικό πρόσταγμα ανήκει δικαιωματικά στον αρχηγό της κάθε φυλής (Big Chief.) Η παρέλαση με πλήρη περιβολή εμβλημάτων της κάθε φυλής, συνοδεύεται από ψαλμούς και παραδοσιακά τραγούδια, κρουστά και λεκτικές ανταπαντήσεις μεταξύ των φυλών, όταν συναντιούνται σε σταυροδρόμια με φυλές από άλλες γειτονιές ( κυρίως ινδιάνοι της άνω πόλης με τους ινδιάνους της κάτω πόλης) 
Εκτός της ημέρας του Μαρντί Γκρα, υπάρχουν πλέον άλλες δυο ημερομηνίες στις οποίες εμφανίζονται οι φυλές, κατά τη διάρκεια του χρόνου: την ημέρα που είναι γνωστή ως super Sunday προς τα τέλη του χειμώνα, και το σούρουπο της νύχτας του Αγίου Ιωσήφ. 

Ο Βig Chief (of the Guardians of the Flame) Donald Harrison jr. έμαθε  την παράδοση απ' τον εκλιπόντα πλέον πατέρα του Donald Harrison sr., αναλαμβάνοντας το σκήπτρο της φυλής του, της Congo Square. Από κει και το όνομα της μπάντας του, Congo Nation Square, που παίζει μια εντυπωσιακή μεταμοντέρνα μίξη της τζαζ της Νέας Ορλεάνης, των μπλουζ και των παραδοσιακών ινδιάνικων ρυθμών και τραγουδιών, όλα υπό την καθοδήγηση του άλτο σαξόφωνου του Harrison. Ο εμβληματικός δίσκος αμάλγαμα, είναι το Indian Blues (1992), από όπου και το χαρακτηριστικό κομμάτι "HU-TA-NAY" που ακούγεται πιο κάτω, από ζωντανή συναυλία μαζί με τον θρυλικό Dr. John. Ο Harrison επέστρεψε μόνιμα στη Νέα Ορλεάνη από το 1999 και ασχολείται με τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της παράδοσης, έχοντας ήδη μια λαμπρή νεοϋορκέζικη (και διεθνή) καριέρα πίσω του, (πχ. ως post bop σαξοφωνίστας με τους Jazz Messengers του Art Blakey μαζί με τον τρομπετίστα Terence Blanchard, αλλά και μια εξαιρετική δισκογραφική παρουσία, όπου ως band leader, και συνθέτης, γράφει κομμάτια που αναμειγνύουν πάμπολλα είδη της τζαζ, πχ τη λάτιν ή το hard bop, με διάφορες σύγχρονες τάσεις της μαύρης μουσικής πχ. το  χιπ χοπ) 

πηγές: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Harrison, 
http://en.wikipedia.org/wiki/Mardi_Gras_Indians

https://www.youtube.com/watch?v=1J3MWiToJ9c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου