Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

40 χρονών το Physical Graffiti


Δεν ξέρω πως ακριβώς συνέβη αλλά πέρασαν σαράντα χρόνια από την ημέρα που κυκλοφόρησε ένα από τα κορυφαία άλμπουμ των Led Zeppelin (αν και δεν νομίζω πως υπάρχει άλμπουμ των Zeppelin που να μην είναι κορυφαίο). Αν προσπεράσουμε το γεγονός πως έχουν κατακλέψει τους μπλουζίστες άλλωστε μετά από δικαστικές διαμάχες το πλήρωσαν ακριβά, οι Led Zeppelin είναι μια από τις πιο δυναμικές μπάντες του 20ου αιώνα. Η μουσική τους ακόμα και σήμερα ακούγεται ζωντανή και μοντέρνα, κάτι που δεν συμβαίνει με πολλά συγκροτήματα που μεσουρανούσαν μαζί τους στην αρχή των Σέβεντις.
Ο ήχος τους έχει χαρακτηριστεί hard rock και μαζί με τους Black Sabbath θεωρούνται οι πρόγονοι της heavy metal σκηνής. πιστεύω Ηλεκτρικά ψυχεδελικά μπλουζ είναι μια πιο ακριβής περιγραφή της μουσικής τους.
Η ομορφιά του συγκεκριμένου άλμπουμ, έκτο κατά δισκογραφική σειρά, το οποίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1975, είναι πως οι έμπειροι πια μουσικοί πειραματίζονται με πολλά είδη. Ανατολίτικη μουσική (Kashmir), φανκ (Trampled Under Foot), κάντρι (Night Flight), μπλουζ (Ιn my time of Dying) και περιλαμβάνει φυσικά μια υπέροχη ερωτική μπαλάντα (Ten Years Gone).
Αν δεν έχεις ακούσει Led Zeppelin να η ευκαιρία, αφέσου στα μουσικά του μονοπάτια και θα σε μεταφέρει σε έναν μαγικό τόπο.

Γιώργος Τρίκερι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου