Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

All that Jazz, η ζωή ως μιούζικαλ


Ελληνικός τίτλος: Η Παράσταση Αρχίζει  [1979 ] του Bob Fosse. {Χρυσός Φοίνικας, Φεστιβάλ Καννών 1980 }
Παίζουν : Roy Scheider (ερμηνεία μεγατόνων!!!),,Jessica Lange,Leland Palmer.
Μοντάζ : Alan Heim {Όσκαρ πανάξια κερδισμένο!!!)

Ξαναβλέποντας το All that Jazz του Bob Fosse,έμεινα εμβρόντητη από την δύναμη και την Τέχνη της ταινίας! Μετά από 36 χρόνια η τεχνική και η κινηματογραφική γλώσσα της παραμένουν σύγχρονες και απαστράπτουσες, σαν να γυρίστηκε τον τελευταίο χρόνο, με την σημερινή αισθητική και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα! 
Όσο για την ουσία της είναι πάντα επίκαιρη, όπως σε κάθε μεγάλο Έργο Τέχνης. Η ταινία κινείται στον χώρο της showbiz και διηγείται τα έργα και τις ημέρες ενός καλλιτέχνη- δημιουργού(το σενάριο είναι ημιαυτοβιογραφικό του Fosse)σσε χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Όμως ο Fosse δεν μιλάει μόνο για την τρέλα στον χώρο της showbiz,Το φιλμ έχει αλλεπάλληλα επίπεδα ανάγνωσης. 
Συνδετικός κρίκος μεταξύ των σκηνών του φιλμ, αποτελούν οι εξομολογήσεις-απολογίες του ήρωα σε μια σιωπηλή αλλά όχι και ανέκφραστη μυστηριώδη γυναικεία παρουσία, την ταυτότητα της οποίας μόνο στο τελευταίο πλάνο μπορούμε να ερμηνεύσουμε .Για να διαπιστώσουμε έτσι, ότι για μια ακόμη φορά, πως πίσω από κάθε μεγάλο Έργο Τέχνης ενυπάρχει το αιώνιο τρίγωνο της Ανθρώπινης Μοίρας : ΖΩΗ - ΕΡΩΤΑΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ , και η μάταιη προσπάθεια του ανθρώπου να αντεπεξέλθει και να το ερμηνεύσει. 
Και όλα αυτά, ειπωμένα από τον Fosse,με τον πιο υψηλής αισθητικής κινηματογραφικό τρόπο. Οι ιδέες αναπτύσσονται σε αριστουργηματικές χορογραφίες και η ένταση αποδίδεται με τον ηλεκτρισμό του μοντάζ. Από το πρώτο πλάνο έως το τελικό, .το μοντάζ σφυροκοπεί ασθματικά τον μαγεμένο θεατή, και η ταινία αποκτά σε συνεχές κρεσέντο, τον ρυθμό καρδιακών παλμών ενός χορευτή σε δράση. 
Προσωπικά θεωρώ το All that Jazz, το καλύτερο μιούζικαλ στην ιστορία του Κινηματογράφου.

 Δωροθέα Ελιοτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου