Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σινεμά με την Βίκυ: The butcher boy, απόδραση στον κόσμο της φαντασίας


Ελληνικός τίτλος: Ο μικρός χασάπης - Neil Jordan (1997)
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες ενός 12χρονου αγοριού να προστατεύσει το όνομα και την τιμή της οικογένειάς του, καθώς και η πορεία του προς την τρέλα, με φόντο μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας στα χρόνια του '60.
Ιρλανδική κοινωνική κομεντί, δημιουργία ενός από τους πιο γνωστούς πλέον σκηνοθέτες της Ιρλανδίας (The crying game, Breakfast on Pluto, Michael Collins), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Pat McCabe. Αν και βραβευμένη (Αργυρή Άρκτος στο Βερολίνο, Ένωση Κριτικών του Λος Αντζελες κλπ), δεν προβλήθηκε ποτέ στους ελληνικούς κινηματογράφους.
Μία δραματική ιστορία, μετατρέπεται μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Jordan, σε ένα αρίστης ποιότητας φιλμάκι, πότε υπερβολικό, πότε τραγελαφικό, πότε κωμικό, αλλά ποτέ καταθλιπτικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προκαλεί άβολα συναισθήματα για τον μικρό αντι-ήρωα και την οικογενειακή του κατάσταση.
Ο 14χρονος τότε και πρωτοεμφανιζόμενος Eamonn Owens, αποτελεί μία έκπληξη ερμηνευτικά, προσεγγίζοντας το ρόλο με κυνισμό αλλά παράλληλα με την κατάλληλη αθωότητα της ηλικίας του και φυσικά δεν μπορεί να λείπει από το Butcher boy, ο μόνιμος συνεργάτης και φίλος του σκηνοθέτη, Stephen Rea.
Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να "πείσει" όλα τα μέλη μας, γιατί είναι ιδιόρρυθμη ταινία, οι φανς όμως του ιρλανδικού και γενικά του ευρωπαϊκού σινεμά, θα μείνουν ικανοποιημένοι (τουλάχιστον).

Βίκυ Ελευθερίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου