Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Σινεμά με την Βίκυ: A girl walks home alone at night, ένα ασπρόμαυρο ιρανικό γουέστερν με βρικόλακες και μαγευτική μουσική, τι άλλο θέλεις?


A girl walks home alone at night / Ένα κορίτσι γυρίζει σπίτι μόνο του τη νύχτα - Ana Lily Amirpour (2014)

Στην Ιρανική πόλη-φάντασμα Bad City, καθημερινά ζουν και αναπνέουν έμποροι ναρκωτικών, δολοφόνοι, πόρνες και χαμένες ψυχές. Αυτό που κανείς από αυτούς δε γνωρίζει, είναι πως ανάμεσά τους κυκλοφορεί μια θηλυκή παρουσία διψασμένη για αίμα.
Ιρανικό βαμπιρικό δράμα/θρίλερ (και vampire western όπως το αποκαλεί η ίδια η δημιουργός του) αμερικανικής παραγωγής και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ιρανο-Αμερικανίδας σκηνοθέτιδος.
Ένα πέρασμα από την αισθητική του Jim Jarmusch, την μελαγχολική ομορφιά του Persepolis και την παγωμένη και σκοτεινή ατμόσφαιρα του Sin city.
Εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία, ανατριχιαστική λεπτομέρεια στις κινήσεις, κοντινά πλάνα που κόβουν την ανάσα και γενικά μία ύπουλη και αργόσυρτη κινηματογράφηση που σε βάζει από την πρώτη στιγμή μέσα στην ταινία.
Στα πλην, το όχι και τόσο δεμένο σενάριο αλλά αυτό βοηθά στο να επικεντρώσεις όλο σου το ενδιαφέρον στο οπτικό κομμάτι της ταινίας και να απολαύσεις ένα πανέμορφο video clip μεγάλου μήκους με ένα εξαιρετικό, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ soundtrack που δένει απόλυτα με την όλη σκηνοθεσία.

Προσοχή: Δεν απευθύνεται, ούτε κατά διάνοια, στο mainstream φιλοθεάμον κοινό.

Βίκυ Ελευθερίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου