Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Fargo, ο ωμός ρεαλισμός των αδελφών Κοέν


Fargo - 1996

Θρίλερ - μαύρη κωμωδία, σε σκηνοθεσία Joel Coen, Ethan Coen, με τους Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi, Peter Stormare.
Το 1987, σε μια επαρχιακή πόλη της Μινεσότα, ένας διευθυντής πωλήσεων αυτοκινήτων, ο Jerry Lundegaard (William H. Macy), απελπισμένος από τα χρέη που έχει, αποφασίζει να βάλει σε εφαρμογή ένα παράτολμο σχέδιο, πιστεύοντας πως θα δώσει λύση στο αδιέξοδο που βρίσκεται. Οργανώνει, λοιπόν, μισθώνοντας τις υπηρεσίες δύο κακοποιών (Steve Buscemi και Peter Stormare), αμφιβόλου ικανότητας, την απαγωγή της γυναίκας του, για να πάρει λύτρα από τον "αγαπημένο" και πάμπλουτο πεθερό του, σκοπεύοντας να δώσει στους απαγωγείς, ένα μικρό ποσό από τα υπέρογκα λύτρα, που ο ίδιος θα εισπράξει. Όμως η ιστορία παίρνει διαφορετική τροπή και τα πράγματα παρεκκλίνουν κατά πολύ από το αρχικό σχέδιο, όταν οι δύο επαγγελματίες απαγωγείς σκοτώνουν έναν αστυνομικό και δύο περαστικούς και την υπόθεση την αναλαμβάνει η έγκυος Marge Gunderson (Frances McDormand), αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.
Η απληστία, που οδηγεί αναπόφευκτα στην καταστροφή, είναι ένα από τα θέματα που συναντάμε στις περισσότερες ταινίες των αδελφών Κοέν και βρίσκεται στο επίκεντρο και της ενδιαφέρουσας αυτής ταινίας. Το Fargo γυρίστηκε στην περιοχή της Μινεάπολης, γενέτειρας των αδελφών Κοέν. Μία περιοχή Σκανδιναβών μεταναστών, όπου το κλίμα (το κρύο, n απομόνωση, το χιονισμένο τοπίο) καθορίζει τις σχέσεις και τη συμπεριφορά των ανθρώπων και όπου η όλη ατμόσφαιρα δεν μοιάζει µε τις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο Fargo οι Κοέν, καταπιάνονται µε µια αληθινή ιστορία και αναπτύσσουν με το δικό τους ρεαλιστικό τρόπο, μια εξαιρετική μελέτη χαρακτήρων της Aμερικάνικης επαρχίας και των ανθρώπων της. Οι διάλογοι είναι βασισμένοι στη διάλεκτο της περιοχής αλλά και στη χρήση ορισμένων, συγκεκριμένων λέξεων. Οι χαρακτήρες, οι καταστάσεις, ακόμη και οι πυροβολισμοί και οι δολοφονίες, όλα, είναι διαποτισμένα µε το γνωστό μαύρο κι ανατρεπτικό χιούμορ των Κοέν, που εδώ µε το Fargo µας δίνουν µια από τις καλύτερες και πιο ώριμες ταινίες τους. Χωρίς να τους εμποδίζει τίποτα, προσδίδουν, με απόλυτα κυνικό πνεύμα, σε όλη την ταινία, ένα ατέλειωτα, διαβρωτικό στυλ, δημιουργώντας έτσι ένα εξαίσιο φιλμ νουάρ, γεμάτο µ' ένα λυτρωτικό χιούμορ, που, όμως, πίσω του παραμονεύει το δράμα κι n θλίψη.
Η ταινία κέρδισε δύο όσκαρ, το πρώτο για τους αδελφούς Κοέν, για το πρωτότυπο σενάριό τους και το δεύτερο για την ηθοποιό Frances McDormand, η οποία κέρδισε το όσκαρ α' γυναικείου ρόλου, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο την αστυνομικό, που προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση.

από τον   Φίλο  kst


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου