Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Σινεμά με την Βίκυ: Tom à la ferme, η μελαγχολική ματιά του Ξαβιέ Ντολάν


Tom à la ferme / Tom at the farm - Xavier Dolan (2013)

Ο Tom, ύστερα από το θάνατο του αγαπημένου του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οικογένεια του αποθανόντος, πηγαίνοντας στο πατρικό του για την κηδεία. Ο αδελφός είναι σαφής. Η μητέρα δεν πρέπει να μάθει ποτέ ότι ο γιος της ήταν ομοφυλόφιλος.
Δραματικό θρίλερ του γαλλόφωνου Καναδά σε σκηνοθεσία του ιδιόρρυθμου 26χρονου, Xavier Dolan, ο οποίος έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tom.
Ένα μυστήριο πέπλο σκεπάζει το σπίτι στη φάρμα. Η μητέρα αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα κι ας γνωρίζει καλά, μία μητέρα εξάλλου πάντα γνωρίζει. Ο αδερφός, καταπιέζεται και καταπιέζει φτάνοντας στα άκρα. Και ο Tom, το "θύμα" της ιστορίας, φαίνεται να είναι ο μόνος που πενθεί πραγματικά για το χαμό του αγαπημένου του Guillaume.
Μία ταινία που μας μιλά έντονα για την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα του ατόμου και για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει σε εκείνο αλλά και στους γύρω του, χρησιμοποιώντας σαδιστικές τεχνικές προσέγγισης των άλλων ως αντίδραση.
Σκηνοθετικά και ερμηνευτικά είναι άρτιο, γυρισμένο σε κάποια επαρχία του Quebec της οποίας τα ερημικά τοπία δένουν άψογα με τα καταθλιπτικά και σκούρα χρώματα αλλά και την σκοτεινή ατμόσφαιρα.
Δυστυχώς σαν σενάριο, σαν πλοκή και σαν υπόθεση γενικότερα δεν προκαλεί ενδιαφέρον και δεν κορυφώνεται.
Δες το απλά γιατί είσαι fan του Dolan ή για τα βαθύτερα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει.

Βίκυ Ελευθερίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου