Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Another Year, η εύθραυστη γαλήνη της καθημερινότητας


Σκηνοθεσία:Μάικ Λι  2010 

Η ταινία παρακολουθεί σε χρονική διάρκεια ενός χρόνου τη ζωή και την καθημερινότητα, απ τη μια αυτού που αποκαλούμε ''ιδανικό ζευγάρι'' ηλικιωμένων Άγγλων - και όχι μόνο - μεσοαστών,του Τομ και της Τζέρυ (ανάγλυφος ο συμβολισμός...), κι απ την άλλη συγγενών και φίλων τους χωρισμένων ή χήρων. 
Στη συναισθηματική ασφάλεια και αυτάρκεια του παντρεμένου ζευγαριού,ο Mike Leigh αντιπαραβάλει την ανασφάλεια,τις εμμονές,τις φαντασιώσεις και εν τέλει την ερημιά και απόγνωση των μοναχικών ανθρώπων.
Ο Τομ και η Τζέρυ επιτρέπουν στον εαυτό τους να είναι καλοπροαίρετα δοτικοί προς τους μοναχικούς φίλους και συγγενείς,προσφέροντάς τους στην ουσία την ανοχή και τον οίκτο τους και ειρωνευόμενοι διακριτικά την τάση εξάρτησής τους. Όταν όμως οποιοσδήποτε από τους ''απέξω''απειλεί να διαταράξει την ισορροπία τους,περιχαρακώνονται στο ''κουκούλι'' τους και στον μικρόκοσμό τους.
Σε μια κοινωνία που για τους γνωστούς λόγους έχει θεοποιήσει την παρατεταμένη νεότητα και ο κινηματογράφος πολύ συχνά παρουσιάζει τους ηλικιωμένους χαζοχαρούμενα αισιόδοξους και ορεξάτους, ταινίες σαν κι αυτή, που δίνουν με ψιλοβελονιά την αυθεντική εικόνα μιας ηλικιακής κατηγορίας,προσωπικά μου είναι πολύ παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

Γιούλη Ζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου