Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Νέα από το Βελιγράδι


Η Mir Jam κατά κόσμον Milica Jakovljević, παρότι ίσως είναι η πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέας νουβέλας στη Σερβία, δε τυγχάνει να έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα. Φέρει τον τίτλο της Σέρβας Jane Austen και το σημαντικότερο βιβλίο της αποτελεί «Ο πληγωμένος αετός» (Ranjeni orao). Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας τα χρόνια μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και τον έρωτα της με έναν πιλότο που έπειτα κάποιου ατυχήματος χαίρει μιας μικρής αναπηρίας, εξ’ ου και ο τίτλος. Το συγκεκριμένο βιβλίο της όπως και μερικά ακόμη, έχουν προβληθεί ως σειρές στο κρατικό κανάλι RTS . Με τον «πληγωμένο αετό» το ‘08 να σπάει το ρεκόρ των τριών εκατομμυρίων τηλεθεατών στο τελευταίο επεισόδιο του και να κατέχει τη θέση της δημοφιλέστερης σειράς στην σερβική τηλεόραση. Άλλα γνωστά έργα της «Το αμάρτημα της μητρός της» (τυχαίο;) και «Η ανίκητη καρδιά». Greh njene majke και Nepobedivo srce.
Αν και η πένα της τριγυρνά σχεδόν πάντα γύρω από ερωτικές ιστορίες, η Mir Jam δεν γράφει γλυκανάλατα και φυσικά καθόλου αδιάφορα και σε αυτό ευθύνεται κυρίως η τοποθέτηση των ιστοριών της στα χρόνια των δύο παγκοσμίων πολέμων. 
Επίσης ο αδελφός της, Stevan Jakovljević, είναι ο συγγραφέας της «Σερβικής τριλογίας» (Srpska trilogija) μία σειρά τριών μυθιστορημάτων στα οποία προσθέτει τις προσωπικές του εμπειρίες ως αξιωματικός του σερβικού στρατού. Σε συνδυασμό με την υπέροχη λογοτεχνική του έκφραση και τις μνήμες του από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την παραμονή του σε ιταλικά και γερμανικά στρατόπεδα φυλάκισης κατά τον δεύτερο παγκόσμιο, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα από τα καλύτερα κατά τη γνώμη μου σερβικά βιβλία. Κι άνετα θα μπορούσε να μεταφραστεί όπως και αντίστοιχα του Andrić.
Επίσης το εθνικό θέατρο του Βελιγραδίου από πέρυσι ανεβάζει στο σανίδι του την «Σερβική τριλογία» με μεγάλη επιτυχία, αν βρεθείτε στο Βελιγράδι αξίζει να παρακολουθήσετε την παράσταση.

Jelena B



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου