Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο Εραστής της Κομμώτριας


Le mari de la coiffeuse - 1990 ( Ο εραστής της κομμώτριας )
Ρομαντική – Αισθηματική, σε σκηνοθεσία Patrice Leconte, με τους Jean Rochefort, Anna Galiena.

Η ταινία του Πατρίς Λεκόντ έχει να κάνει με την ιστορία ενός αγοριού, που το όνειρό του ήταν να παντρευτεί μια κομμώτρια.
Εκείνο το καλοκαίρι ο δωδεκάχρονος Αντουάν γνωρίζεται με την κομμώτρια του χωριού. Η κυρία Σαφέρ ήταν γλυκιά και μιλούσε με μια απαλή φωνή. Χωρίς εκείνη να το γνωρίζει, του ανήκε ήδη. Το κορμί της, το άρωμά της ήταν δικά του. Ο Αντουάν είχε ερωτευτεί την κομμώτριά του.
Είχε κερδίσει πια τη δική του γυναίκα - φαντασίωση. Όχι απλά την ωραία της γειτονιάς, αλλά μια κομμώτρια. Προσπαθούσε να πηγαίνει για κούρεμα όσο πιο συχνά μπορούσε. Ένοιωθε τα χέρια της στο κεφάλι του και οι όμορφες μυρωδιές του μαγαζιού της αρκούσαν για να στείλουν το παιδικό του μυαλό ψηλά στον έβδομο ουρανό. Αφηνόταν στα απαλά της χέρια με απόλυτη ερωτική διάθεση και ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο μπούστο της, η φαντασία του έτρεχε με τη συνοδεία ήχων αραβικής μουσικής. Μαζί της αρχίζει να αισθάνεται τον έρωτα και την ερωτική επιθυμία, σε σημείο που όταν ο πατέρας του τον ρωτήσει τι θέλει να κάνει όταν μεγαλώσει, να του απαντήσει : " Να παντρευτώ μια κομμώτρια".
Με παιδικές ερωτικές μνήμες, ο Αντουάν μεσήλικας πια, παραμένει ένας αδιόρθωτος ηδονοβλεψίας. Κι είναι χάρη σ' αυτό του το “βίτσιο”, που θα τύχει να γνωρίσει µια νεαρή κομμώτρια, τη Ματίλντ. Όταν μια μέρα θα μπει στο κομμωτήριό της, το παλιό του όνειρο : να παντρευτεί μια κομμώτρια, θα ξαναζωντανέψει.
Όταν η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα κι η Ματίλντ του λέει το πολυπόθητο Ναι, o Αντουάν ζει ημέρες μεγάλης ευτυχίας.
Ερωτευμένος παράφορα μαζί της, περνάει την ημέρα του στο κομμωτήριό της, παρακολουθώντας µε πάθος την κάθε της κίνηση, πράγμα που μεγαλώνει τις ερωτικές του φαντασιώσεις. Ο Αντουάν έχει βρει πλέον στη Ματίλντ την ιδανική ενσάρκωση του παιδικού του ονείρου και μαζί της ζει όμορφα τη μυσταγωγία του έρωτα.
Παρακολουθεί τη γυναίκα του να κουρεύει τους πελάτες και χορεύοντας μαζί της σε αραβικούς ρυθμούς, οι ερωτικές του διαθέσεις ολοένα και φουντώνουν.
Οι χειρονομίες και τα βλέμματα αντικαθιστούν τα λόγια, αντικατοπτρίζουν τ η ψυχική διάθεση του ζευγαριού, εστιάζουν σε εμμονές και εκφράζουν επιθυμίες.
Το ζευγάρι καταφέρνει μ΄ αυτό τον τρόπο και βρίσκει κάτι το μοναδικό και ζει τη ζωή του στα άκρα. Πίνουν ακόμα και τις κολόνιες, όταν δεν έχουν αλκοόλ, κάνουν έρωτα μέσα στο μαγαζί, χορεύουν ανατολίτικους χορούς. Δεν έχουν φίλους, αλλά δεν τους νοιάζει, προτιμούν να περνάνε τον καιρό μόνοι τους, οι δυο τους. Το όνειρο του Αντουάν έχει γίνει πια πραγματικότητα. Όμως, πόσο μπορεί να αντέξει ένα όνειρο ?
Αυτή την παρουσία της γυναίκας στον κόσμο (και στη φαντασία) του άντρα, έναν κόσμο πεζό κι ανιαρό, σκιαγραφεί ο Λεκόντ, μετατρέποντας την κάθε λεπτομέρεια σε κάτι το εντελώς πρωτότυπο και μοναδικό, για να “τραγουδήσει” τη χάρη, την ομορφιά, τη γοητεία, αλλά και το μυστήριο της γυναίκας (που εδώ εκπροσωπεί µε τον καλύτερο τρόπο, η όμορφη κι αέρινη Άννα Γκαλιένα).
Λυρική, όμορφη ταινία γύρω από τις ερωτικές φαντασιώσεις του αρσενικού, µε τη γυναίκα έτοιμη να προσφέρει το καθετί στον άντρα, χωρίς να περιμένει τίποτε σε αντάλλαγμα. Μια ιστορία λιτή κι αισθησιακή, αισθαντική και συγκινητική, ρεαλιστική και βαθιά ρομαντική, που κατορθώνει και αποκτά ένα εξωπραγματικό τόνο και μια παραμυθένια χροιά, περιγράφοντας την ίδια τη ζωή, η οποία είναι γεμάτη όνειρα και απογοητεύσεις, χαρά και θλίψη.

από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου