Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Clerks, η μικρή κολαση ενός άλλου Δάντη


Clerks - 1994 ( Υπάλληλοι )
Κωμωδία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Kevin Smith, παίζουν οι Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Kevin Smith.

Δυο νεαροί υπάλληλοι, που εργάζονται σε γειτονικά καταστήματα (ο ένας σ΄ ένα μικρό σούπερ μάρκετ κι ο άλλος σ΄ ένα βίντεο κλαμπ), είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες αυτής της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του σκηνοθέτη Kevin Smith. Πρόκειται για δυο νέους που μιλάνε διαρκώς, συζητώντας για τα καθημερινά τους προβλήματα, το σεξ, τον έρωτα, τον κινηματογράφο. Συναντούν φίλους και φιλενάδες (πρώην και νυν) κι αντιμετωπίζουν τους πελάτες με αθυροστομία και χιούμορ (ο ένας ευγενικά, ο άλλος προκλητικά).
Η ταινία “Υπάλληλοι” υπήρξε μια ανεξάρτητη παραγωγή, που γυρίστηκε με ελάχιστα χρήματα (το 2006 ακολούθησε και το Νο 2) κι η αρχή μιας αξιοσημείωτης διαδρομής του συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Kevin Smith.
Είναι μια ευχάριστη ασπρόμαυρη κωμωδία, γεμάτη φαντασία, φρεσκάδα, χιούμορ κι ευρηματικότητα. Μια ειλικρινής, πνευματώδης και “βέβηλη” δημιουργία, δοσμένη μέσα από διάφορα μικροεπεισόδια, που μοιάζουν με σκετς μιας επιθεώρησης και που δείχνουν να στηρίζονται σε αυτοσχεδιασμούς, με έναν ασταμάτητο διάλογο, που όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά αντιθέτως προκαλεί το γέλιο και την ευχαρίστηση, αποκαλύπτοντάς μας, τελικά, τη μοναξιά και την απόγνωση που κρύβεται πίσω από τις συμπεριφορές της σύγχρονης νεολαίας.

από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου