Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Παλιό καλό Χόλιγουντ: The Getaway



Ελληνικός τίτλος: Ήταν δύο φυγάδες - 1972

Περιπέτεια θρίλερ σε σκηνοθεσία Sam Peckinpah, με τους Steve Mc Queen, Ali Mac Graw, Ben Johnson.
Μετά από 4 χρόνια στη φυλακή ο "Doc" McCoy (Steve McQueen), επαγγελματίας ληστής, παρά την καλή διαγωγή που έχει επιδείξει, δεν τα καταφέρνει να βγει έξω με αναστολή. Το γεγονός αυτό τον αναγκάζει να στείλει τη σύζυγό του Carol McCoy (Ali MacGraw), στον ισχυρό αλλά διεφθαρμένο τοπικό επιχειρηματία Jack Benyon (Ben Johnson) και να τον παρακαλέσει να μεσολαβήσει για την αποφυλάκισή του. Ο Benyon δέχεται με τον όρο ο McCoy να οργανώσει μια ακόμη ληστεία τράπεζας. Όταν ο McCoy αποφυλακίζεται, πραγματοποιεί με επιτυχία τη ληστεία, μαζί με συνεργάτες του Benyon. Όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν καταλαβαίνει ότι ο Benyon σκοπεύει να τον βγάλει από τη μέση και ότι η γυναίκα του κοιμήθηκε με τον Benyon, για να βγει αυτός από τη φυλακή. Αυτό, που όμως δεν γνωρίζει, είναι πως από τη στιγμή που πήρε μέρος σ΄ αυτή τη ριψοκίνδυνη κι αιματηρή ληστεία, έχει μπλέξει με διπρόσωπους ανθρώπους και θανάσιμες παγίδες ... Έτσι, έχοντας μαζί του τα κλοπιμαία και μετά από πολλές περιπέτειες, θα προσπαθήσει να διαφύγει, μαζί με την Carol στο Μεξικό, για να σώσουν όχι μόνο τον έρωτά τους αλλά και τις ζωές τους.
Μετά το πρωτοποριακό "Wild Bunch" το 1969 και πριν από το εξίσου συναρπαστικό "Bring me the head of Alfredo Garcia" το 1974, ο Sam Peckinpah, αυτός ο κινηματογραφικός ποιητής της βίας, σκηνοθετεί άλλο ένα “εκτός νόμου” αριστούργημα γεμάτο - με τι άλλο - βία, σκόνη, ιδρώτα και αίμα. Ένα φιλμ συναρπαστικό όσο και διασκεδαστικό, με αγωνιώδεις ανατροπές, θεαματικές καταδιώξεις και χαρακτήρες, που όπως πάντα, αγγίζουν τα όρια της ειρωνείας και του κυνισμού. “The Getaway”, μία βίαιη ταινία, που για χαρακτηριστικό της έχει την καταιγιστική δράση και πρωταγωνιστές τον θαυμάσιο Steve McQueen και την όμορφη και σέξι Ali MacGraw. (Η ταινία αυτή ήταν άλλωστε και η αιτία της γνωριμίας και του έρωτα, που έζησαν).
Η “ζωντανή" σκηνοθεσία, το σφιχτοδεμένο σενάριο, η χρήση των σκηνών slow motion και η αδιάκοπη ένταση, κάνουν την ταινία μοναδική, μα εκείνο που κάνει περισσότερο εντύπωση είναι η υπέροχη φιγούρα του Steve McQueen, αυτού του εξαίρετου ηθοποιού, που έφυγε από κοντά μας τόσο γρήγορα.
Το 1994 ο σκηνοθέτης Roger Donaldson γύρισε ένα όχι και τόσο επιτυχημένο remake, με πρωταγωνιστές τον Alec Baldwin και την Kim Basinger στους κύριους ρόλους.

από τον   Φίλο  kst





1 σχόλιο:

  1. Δεν γυριζονται πια τέτοιες ταινιες. Όχι ένα από τα αριστουργήματα του Peckinpah αλλά (η εμπορικότερη ταινία του και) μια απο τις καλύτερες ταινίες καταδίωξης με πρωτότυπο και τολμηρό φινάλε για την εποχή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή