Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Παλιό καλό Χόλιγουντ: Τhe Russians are coming, the Russians are coming


Κωμωδία 1966, σκηνοθεσία Norman Jewison, με τους Alan Arkin, Carl Reiner, Eva Marie Saint, Brian Keith.
Ένα Ρωσικό υποβρύχιο προσεγγίζει στις ακτές της Αμερικής και κολλάει στα ρηχά, σε μια αμμουδιά, κοντά σε μικρή παραλιακή πόλη της Νέας Αγγλίας. Μια ομάδα Ρώσων αποβιβάζεται στη στεριά για να βρει κάποιο μέσο να τραβήξει το υποβρύχιο να ξεκολλήσει. Αυτό που ακολουθεί όμως είναι μια τραγελαφική σειρά καταστάσεων και παρεξηγήσεων. Πανικός καταλαμβάνει την πόλη, το χάος και η υστερία επικρατούν γρήγορα. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι εισβάλλουν στη χώρα. Ολόκληρη η πόλη βγάζει τα όπλα και σχηματίζεται ομάδα πολιτοφυλακής, στην προσπάθεια να σταματήσει αυτή η εισβολή. Στο τέλος όμως, κάτοικοι και Ρώσοι συνεργάζονται για την απελευθέρωση του υποβρυχίου.
Πρόκειται για αμερικάνικη τρελή κωμωδία – σάτιρα, που κυκλοφόρησε το 1966, και παρωδεί τους φόβους του ψυχροπολεμικού κλίματος, που επικρατούσε τότε. Η Αμερική βρισκόταν στη μέση μιας αντικομουνιστικής φοβίας και μόλις τέσσερα χρόνια είχαν περάσει από την περίφημη κρίση της Κούβας.
Η ταινία του Norman Jewison ανήκει στο είδος "ταινιών ειρήνης”, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του πενήντα και του εξήντα και έφθασε στο αποκορύφωμά του με το έργο του Stanley Kubrick “Dr Strangelove”.
Αγαπημένη κωμωδία, που σηματοδότησε στη μεγάλη οθόνη το ντεμπούτο του θαυμάσιου ηθοποιού Alan Arkin και που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι ένα διασκεδαστικό και χαριτωμένο φιλμ, με έξυπνους διαλόγους και αστείες καταστάσεις. Ας τη θυμηθούμε πάλι.

από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου