Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Io sono l amore, η ξιπασμένη γοητεία της μπουρζουαζίας


Ελληνικός τίτλος: Είμαι ο Έρωτας 2009  
σκην. Luca Guadagnino

Η Εμμα, μια μεσήλικη γυναίκα,σύζυγος ενός Μιλανέζου μεγαλοβιομήχανου και μητέρα τριών παιδιών,ζει εγκλωβισμένη στο μεγαλοαστικό της μέγαρο,στην επιφανειακά τέλεια οικογένειά της και στο νεκρό συναισθηματικά γάμο της. Η εμφάνιση ενός ''ξένου σώματος'',του Αντόνιο,σεφ και συνομήλικου φίλου του γιου της, ανατρέπει τις ευαίσθητες ισορροπίες της.Θα εκτεθεί στο ασίγαστο πάθος αλλά και στην πιο οδυνηρή απώλεια. Θα μπορέσει άραγε να οδηγηθεί στη λύτρωση?
Η καταλυτική παρουσία του ''ξένου'' και το ώριμο πάθος μιας στερημένης γυναίκας δεν είναι βέβαια πρωτόγνωρα στον κινηματογράφο. Όμως η τόλμη με την οποία τα διαχειρίζεται το σενάριο και η σκηνοθεσία,η απουσία οποιασδήποτε ηθικολογικής ματιάς σε πρόσωπα και αντιδράσεις,κάνουν την ταινία μοναδική.
Το αισθητικής τελειότητας μπαρόκ περιβάλλον,στο οποίο τοποθετείται η ιστορία, λειτουργεί αντιθετικά και υπογραμμίζει το ισοπεδωτικό πάθος, τις σπαρακτικές εσωτερικές συγκρούσεις,το χείμαρρο των συναισθημάτων.
Κι ύστερα είναι η Tilda Swinton,το εκπληκτικό αυτό υποκριτικό ''εργαλείο'',που παίζει με το βλέμμα,με την παραμικρή κίνηση ή στάση του σώματος, με τις σιωπές της.
Ένα ''οπερετικό μελόδραμα'' που φανερώνει όμως πολύ δύσκολες αλήθειες.

Γιούλη Ζαχαρίου

2 σχόλια: