Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Zorba ο αθάνατος Έλληνας


Zorba the Greek - 1964 ( Αλέξης Ζορμπάς )

Ταινία αμερικανική ασπρόμαυρη βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”. Σενάριο και σκηνοθεσία : Μιχάλης Κακογιάννης. Παίζουν οι : Anthony Quinn, Alan Bates, Ειρήνη Παππά, Lila Kedrova, Σωτήρης Μουστάκας, Άννα Κυριακού, Ελένη Ανουσάκη, Γιώργος Βογιατζής, Τάκης Εμμανουήλ, Γιώργος Φούντας.
Μεγαλειώδης κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη, από τον Μιχάλη Κακογιάννη. Πρόκειται για ένα έργο γεμάτο από ανθρώπινα πάθη κι αγάπη για τη ζωή, όπως και το βιβλίο του Καζαντζάκη.
Ένας νεαρός Άγγλος συγγραφέας γνωρίζεται στο ταξίδι του για την Κρήτη, μ΄ έναν ανοιχτόκαρδο και “παράξενο” τυχοδιώκτη, τον Αλέξη Ζορμπά κι ανακαλύπτει το βαθύτερο νόημα της ζωής.
Ο “Αλέξης Ζορμπάς” είναι το πιο Ελληνικό, το πιο γνήσιο, το πιο σπαραχτικό έργο, που βγήκε από τα χέρια του μεγάλου μας συγγραφέα. Η ζωή κι ο έρωτας, το μίσος και τα πάθη κυριαρχούν σ΄ αυτό και το ίδιο αυθεντικά μεταφέρονται και στην ταινία του Κακογιάννη. Η ζωή σ΄ όλη της την ομορφιά και τη γνησιότητα, όπως είναι, χωρίς περιττά στολίδια.
Ο “Αλέξης Ζορμπάς” είναι μια ταινία, που παρά τα πενήντα χρόνια της διατηρείται ακόμα φρέσκια και ενδιαφέρουσα, “η πιο Ελληνική ταινία που υπάρχει, παρά την αγγλική της γλώσσα”, όπως τόνισαν και μερικοί ξένοι κριτικοί επαινώντας την ταινία του Κακογιάννη. Μια ταινία, που έγινε παγκόσμια γνωστή χάρη και στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με το θρυλικό πλέον “συρτάκι” της, καθώς και με το πληθωρικό παίξιμο του Anthony Quinn στο ρόλο του ήρωα του έργου. Ποιος εξάλλου δεν θυμάται τον λεγόμενο “χορό του Ζορμπά”, όπου μετά από μια μεγαλειώδη καταστροφή, δίπλα στην ακροθαλασσιά, οι πρωταγωνιστές χορεύουν πιασμένοι από τους ώμους, γιορτάζοντας το αύριο και όχι θρηνώντας το σήμερα.
Στα υπέρ της ταινίας, τέλος, πρέπει να καταλογισθούν : η θαυμάσια φωτογραφία του Γουώλτερ Λάσαλι , τα σκηνικά του Βασίλη Φωτόπουλου και η υπέροχη ηθοποιός Lila Kedrova, στο ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, που απέσπασαν και τα τρία όσκαρ, με τα οποία βραβεύτηκε η ταινία.

από τον   Φίλο  kst


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου