Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

A Guide To Recognizing Your Saints, επιστροφή στους κακόφημους δρόμους της εφηβείας


Ελληνικός τίτλος: Εγχειρίδιο αναγνώρισης αγίων

Δεκαετία του '80. Η Αμερική των υποβαθμισμένων περιοχών της Ν.Υόρκης, η Αμερική της βίας, η Αμερική των μεταναστών. Μια κοινωνία που δυστυχώς δεν έχουν τίποτα να της ...ζηλέψουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο Dito Montiel, συγγραφέας και σκηνοθέτης, παιδί μεταναστών και ο ίδιος, μετέφερε με ωμό ρεαλισμό στην οθόνη τα προσωπικά του βιώματα από το ομώνυμο βιβλίο του. Φτασμένος πια συγγραφέας - τον ερμηνεύει εκπληκτικά ο Robert Downey Jr. - γυρίζει πίσω, μετά από χρόνια, στην παλιά του γειτονιά, διατηρώντας τους αυθεντικούς χώρους δράσης, εκεί που γνώρισε από πρώτο χέρι τον ρατσισμό, την αμάθεια, την αδικία, και έζησε, αυτός και οι φίλοι του, τις δύσκολες σχέσεις της εφηβείας τους. Έναν κόσμο από τον οποίο κάποτε απέδρασε πανικόβλητος και αρνητής και στον οποίο γυρίζει τώρα, για να ξεπληρώσει ανεξόφλητα χρέη, να επουλώσει ανοιχτές πληγές,να αντικρίσει κατάματα τον εαυτό του και κυρίως να αναγνωρίσει επιτέλους τους δικούς του ''αγίους''.
Τους προσωπικούς ''αγίους'' που όλοι μας διαθέτουμε και που κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να συμφιλιωθούμε με τη δύσκολη, την κρυμμένη, την - πολλές φορές -  ακόμα και λάθος δοσμένη αγάπη τους, που σημάδεψε θετικά ή αρνητικά τη ζωή μας.

Γιούλη Ζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου