Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

οι Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου





Με αφορμή την εμβληματική «Λολίτα» του Κιούμπρικ, που καθιέρωσε παγκόσμια τη φιγούρα της αισθησιακής έφηβης, θέλω να προτάξω την απαράμιλλη Ελληνική Τέχνη που πάντοτε προηγείτο της εποχής της και ήταν πρωτοπόρος σε πρότυπα, σε ιδέες και τολμήματα…..

Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες δημιουργοί, έχοντας ίσως στο αίμα τους αισθητικές Διονυσιακές και σταλάγματα αρχαιότητας μας χάρισαν κινηματογραφικά έργα μοναδικής ωραιότητος, όπως το «Δάφνις και Χλόη», του 1931 από τον Ορέστη Λάσκο, αλλά και το εξαιρετικό δημιούργημα του Νίκου Κούνδουρου «Μικρές Αφροδίτες».
Γυρισμένη το 1963, εξ ολοκλήρου σε φυσικό περιβάλλον, η ταινία δίνει μαθήματα κινηματογράφησης και προβάλει έναν μοναδικό ερωτισμό μέσα από τις ακατέργαστες ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστών της…
"Οι μικρές Αφροδίτες" είναι ένας παγανιστικός ύμνος που αναδύει τις αισθήσεις και τις φυσικές ορμές σαν το ιερό κέντρο της ύπαρξης.... Η φύση σε πρωταρχικό ρόλο γίνεται "ένα" με τους ήρωες και αποδίδει την πιο όμορφη αρχαιοελληνική τοπιογραφία...Βράχια, θάλασσα, πεύκο, χώμα μιλούν κι αναπνέουν.
Η Ελένη Προκοπίου και η Κλεοπάτρα Ρώτα, γήινες, αισθησιακές και αθώες, είναι οι μικρές θεότητες του Έρωτα και της Φύσης..... Τα γλυπτά κορμιά τους λουσμένα στο φως, μυρίζουν άγριο θυμάρι και μέντα .....
Έτσι άφταστα ερωτικές και ανεπιτήδευτες είναι οι δικές μας "Λολίτες".... ασυγκρίτως ανώτερες από οποιαδήποτε Χολιγουντιανή δεσποινίδα…. 

 Αγγέλικα Στουραΐτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου