Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Moby Dick, το ταξίδι ενός σαλεμένου καπετάνιου


 Moby Dick - 1956 (Μόμπυ Ντικ)


Κλασική Ναυτική Περιπέτεια σε σκηνοθεσία John Huston, με τον Gregory Peck
Αρχές του 19ου αιώνα, ο νεαρός Ισμαήλ αναζητώντας την περιπέτεια, αποφασίζει να μπαρκάρει στο φαλαινοθηρικό πλοίο Pequod του σκληροτράχηλου καπετάνιου Αχάμπ, που έχασε το ένα του πόδι εξαιτίας μιας λευκής φάλαινας, του Μόμπυ Ντικ και που έχει βάλει μοναδικό σκοπό στη ζωή του να κυνηγήσει και να σκοτώσει το θαλάσσιο αυτό κήτος. Ο Αχάμπ, θα ξεκινήσει μια αγωνιώδη αναζήτηση, ένα επικίνδυνο θαλασσινό ταξίδι και θα έρθει αντιμέτωπος με αμέτρητα εμπόδια, μέχρι τη στιγμή της τελικής αναμέτρησης : μιας επικής μάχης κυριευμένης από το μίσος και τη μανία του καπετάνιου.
Ένα από τα αριστουργήματα της αμερικάνικης και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το βιβλίο του Herman Melville του 1851, μεταφέρεται το 1956, στον κινηματογράφο και γίνεται μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια από το σκηνοθέτη John Huston.
Έχοντας τη βοήθεια του συγγραφέα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Ray Bradbury στη συγγραφή του σεναρίου, την επιβλητική παρουσία του Gregory Peck ως καπετάνιου Αχάμπ, τις συμμετοχές σπουδαίων ηθοποιών, όπως Richard Baseheart, Leo Genn, Orson Welles και χωρίς να υπάρχει καμία ρομαντική προσθήκη, ούτε και happy-end, ο Huston προσφέρει στον κόσμο του κινηματογράφου ένα θέαμα αξεπέραστο σε ψυχαγωγία, γεμάτο φαντασία και άφθονη δράση, με δυο λόγια μια ταινία εντυπωσιακή.
Το φιλμ επικεντρώνεται στη μανία του Αχάμπ για εκδίκηση και στο ανώφελο κυνηγητό του θαλάσσιου τέρατος. Ο Αχάμπ χάνοντας το πόδι του από τη φάλαινα αισθάνεται ότι έχει εξαπατηθεί από την ίδια τη φύση και το Θεό, γιαυτό και επιδιώκει να εκδικηθεί. Η μεγάλη λευκή φάλαινα έχει συνθλίψει όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή του καπετάνιου. Πίκρα και οργή πλημμυρίζουν τον Αχάμπ . Θα βάλει σε κίνδυνο τα πάντα, ακόμα και το καράβι και το πλήρωμά του, αρκεί να ικανοποιήσει το σκοπό του.
Ο Gregory Peck , σκοτεινός, τρομακτικός, φανατικός, μας χαρίζει την ανεπανάληπτη μορφή, του αυτοκαταστροφικού καπετάνιου με τη “διαταραγμένη αξιοπρέπεια”. Του ανθρώπου, που δε φοβάται το Θεό και που τα βάζει, τέλος, μαζί του.

 από τον   Φίλο  kst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου